Trudnoća

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina
Podeli dalje

Šta je jutarnja mučnina, zašto nas ne pogađa samo u tom periodu dana i kako se od nje odbraniti?

Trudnička odnosno jutarnja mučnina, ne događa se samo tada, već vas može pratiti tokom dana, sa ili bez najave. U svakom slučaju, trudnička mučnina nastaje usled hormonskih promena, ali i kao prirodna odbrana organizma od namirnica koje mu ne odgovaraju. Pred kraj trudnoće, mučnina (i gorušica) se zna javiti zbog rasta kose i noktiju bebe, kažu stari.

Razlog zašto se mučnine najčešće javljaju ujutru jeste što je nivo hormona tada najveći i najizraženiji, zbog praznog želuca; takođe i osetljivost na miris i ukus određene hrane. Ako Vas mučnina ometa u jelu, nemojte brinuti i očajavati. Bebi ništa neće nedostaajati, jer sve potrebno dobija iz Vaših sopstvenih zaliha, shodno tome, hranite se zdravo i ne samo tokom trudnoće.

Neke trudnice prođu bez mučnine, kod nekih traje tokom prvog trimestra, dok kod nekih sve vreme trudnoće. Činjenica je da se ne mogu izbeći, ali postoji nekoliko “trikova”, pomoću kojih je moguće da se ona ublaži.
jutarnja-mučnina-v
–    odmarajte se, više spavajte i ne ustajte naglo iz kreveta.
–    Smanjite unos kafe i uopšte kofeina.
–    Izbacite alkohol i cigarete.
–    Jedite manje količine hrane više puta u toku dana, na svaka dva do tri sata, kako bi stomak bio uvek pun.
–    Unosite dosta tečnosti, 10-12 čaša vode i prirodnih voćnih sokova.
–    Šetajte i budite na svežem vazduhu.

Osim navedenog, pronašli smo još dva načina za ublažavanje:
stari “narodski” u vidu čaja od đumbira; drugi je nošenje elastičnih narukvica oko oba zgloba, koje pritiskaju unutrašnje akupresurne tačke odgovorne za mučninu.

 

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook