Akcije

Milijarda ustaje za pravdu 2014

Milijarda ustaje za pravdu 2014
Podeli dalje

U Beogradu i širom sveta sutra se, pored Dana zaljubljenih, održava globalna akcija „Milijarda ustaje za pravdu“.

Usled tužne i stravične činjenice da žene u Srbiji sve češće i monstruoznije stradaju, a da počinitelji ovih zločina retko kada bivaju adekvatno kažnjeni, Centar Modernih Veština – u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Mrežom „Žene protiv nasilja“, pridružuje se globalnoj kampanji “Milijarda ustaje za pravdu” i organizuje skup u Beogradu, 14. februara na Trgu Republike sa početkom u 12h. Slični događaji će se organizovati na još 10 lokacija širom Srbije (Kikinda, Kraljevo, Kruševac, Kragujevac, Leskovac, Vlasotince, Zemun polje, Novi Bečej, Niš, Bujanovac).

milijarda_ustaje_za_pravdu_2014_v

Statistika u Srbiji je više nego porazna: u 2012. godini od 121 podnete prijave za silovanje, samo 67 silovatelja je osuđeno; od 3624 podnetih prijava za nasilje u porodici, osuđeno je svega 1472 lica, dok je najveći broj prijavljenih dobio samo uslovnu kaznu. Od 9325 žrtava nasilja u porodici evidentiranih iste godine, sudovi su izrekli svega 380 presuda kojima se određuju mere zaštite. A samo tokom prošle godine, u Srbiji su ubijene 43 žene od strane partnera ili člana porodice, što je 11 ubistava žena više u odnosu na 2012. godinu!

Skupom “Milijarda ustaje za pravdu” za žene koje su preživele nasilje, i posebno one koje su ubijene, organizatori traže od države i državnih organa da preduzimaju efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici.  Više informacija o globalnoj kampanji možete pogledati na zvaničnom sajtu.

1 od 3 žene na svetu će biti silovana ili pretučena tokom života. To je MILIJARDA žena!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook