Akcije

Share fondacija upozorava na masovno nadgledanje u Srbiji!

Share fondacija upozorava na masovno nadgledanje u Srbiji!
Podeli dalje

Kako saznajemo iz dnevne štampe, Share fondacija upozorava na mogućnost masovnog nadgledanja u Srbiji!

Juče je širom sveta obeležen Dan bezbednog interneta i, tim povodom, Share fondacija je uputila pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću, tražeći da Savet za nacionalnu bezbednost ispita indicije da se u Srbiji koriste softveri za masovno nadgledanje elektronskih komunikacija.

Prema saznanjima do kojih su došli, Share fondacija je izrazila osnovane sumnje da se u našoj zemlji koriste programi za softversko nadgledanje FinFisher, kompanija Trovicor i Gamma International. FinFisher je program koji na zapadu koriste vlade i agencije sa ciljem identifikovanja, lociranja i hapšenja ozbiljnih kriminalaca, dok u Srbiji nije poznato koriste li ga državne institucije ili privatne organizacije i sa kojim ciljem.

– Zloupotrebom ovih alata, a za čiju upotrebu od strane državnih organa ili privatnih aktera ne postoji jasan zakonski okvir i mehanizmi kontrole, grubo se krši pravo na privatnost, a samim tim ugrožavaju i temelji demokratskog društva“, navodi se u pismu Share fondacije predsedniku Nikoliću.

U pismu je Share fondacija podsetila i na Rezoluciju o pravu na privatnost koju je Generalna skupština UN nedavno usvojila, osvrnuvši se i na član 41. Ustava Srbije koji jemči pravo na tajnost komunikacija i garantuje da se elektronske komunikacije svih lica ne presreću proizvoljno i bez ikakve kontrole.

share_fondacija_upozorava_na_masovno_nadgledanje_u_srbiji_v

Zbog ozbiljne sumnje da se prava građana Srbije narušavaju i krše, Share fondacija je pokrenula i online peticiju – Zahtev za prekid masovnog nadgledanja koju možete potpisati ovde.

Više o tome šta je FinFišer i kako funkcioniše, možete se informisati na Wikipediji.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook