Akcije

Milijarda ustaje za pravdu 2015

Milijarda ustaje za pravdu 2015
Podeli dalje

Milijarda ustaje za pravdu je globalna akcija koja će se, i ove godine, obeležiti u Beogradu i gradovima širom sveta. Ako niste upoznati, evo o čemu se radi.

 

U pitanju je najveća akcija protiv nasilja nad ženama u istoriji, a lansirana je na Dan zaljubljenih 2012. godine kao poziv na akciju usled tužne i poražavajuće statistike koja govori da će svaka treća žena na planeti biti pretučena ili silovana u toku svog života. Imajući u vidu da planetu danas naseljava preko 7 milijardi ljudi, gruba računica pokazuje da govorimo o preko milijardu devojaka i žena, što je neprihvatljivo.

Kampanju je pokrenuo globalni pokret V-day, čiji je cilj prekidanje nasilja nad ženama, a to čini upravo kreativnim kampanjama koje imaju za cilj da podignu svest o ovom ozbiljno velikom problemu koji se tiče svih nas.

Već 2013. godine, akciju je podržalo 207 zemalja, ustavši u jedinstven plesni protest i zahtevajući da se zaustavi nasilje nad ženama i devojkama. Naredne godine, Milijarda je ustala za pravdu fokusirajući se na traženje pravde za sve žene koje su doživele nasilje i akcij je organizovana u 200 zemalja tako što su muškarci „osvajali“ prostor ispred sudova, policijskih stanica, zgrada vlade, škola, na radnim mestima i svim mestima gde bi žene trebale da se osećaju bezbedno, ali to često nije slučaj.

Ova godina je godina revolucije i slogan je Milijarda ustaje za revoluciju, kako bi se ukazala potreba za radikalnim promenama u pristupu problemu, promenama svesti, hrabrijim, odlučnijem i kreativnijim akcijama koje imaju za cilj da obezbede smanjenje – na kraju i prestanak – nasilja nad ženama.

A zašto ples?

Ples je jedan od najmoćnijih načina i alata za iskazivanje svega što nas tišti. Ples oslobađa i inspiriše, prkosi i širi radost i veselje. Plesom učesnici pokazuju istrajnost u nameri da se problemu nasilja nad devojkama i ženama stane na put i plesaće se sve dok se te promene i ne dogode. U početku, plesalo se za podizanje svesti o problemu; nastavilo se plesom za pravdu; ove godine, plešemo zahtevajući promene.

Promene su moguće i desiće se ako

DELUJEMO SADA
DELUJEMO SADA ZAJEDNO

Pridruži se i ti, postani deo Milijarde koja ustaje i zahteva revoluciju! Više detalja potražite na zvaničnom sajtu.

milijarda_ustaje_za_pravdu_2015_v

Ove godine, događajem „1 milijarda ustaje“ na Trgu Republike (subota, 14. februar u 12h) traži se primena Istanbulske konvencije Saveta Evrope čiji cilj je sprečavanje  i borba protiv nasilja nad ženama  i nasilja u porodici. Srbija je 8. potpisnica, ali nažalost, ova konvencija se (iz nekog razloga) ne primenjuje.

Zaštitni znak kampanje je dinamična koreografija svih učesnika i učesnica protesta uz pesmu “Pokidaj lance – Break  The Chain”.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook