Akcije

Mladi na internetu – koliko znamo o nasilju?

Mladi na internetu – koliko znamo o nasilju?
Podeli dalje

Šta rade mladi na internetu i koliko znamo o nasilju koje ih tamo okružuje? Ovo su teme kojima se Centar E8 bavi u novoj kampanji.

 

Centar E8 pokreće kampanju CTRL+S koja će se baviti primarno digitalnim nasiljem među mladima koji nisu svesni činjenice da digitalno nasilje može imati efekte kao i fizičko ili psihičko nasilje u realnosti. Cilj kampanje je edukacija mladih i učenje da da Internet treba koristiti ali uz punu svest o  posledicama koje reči na Internetu imaju, kao i o tome kako da prepoznaju i reaguju na nasilje kom potencijalno mogu biti izloženi.

 

 

Kampanja pod sloganom CTRL+S će se sprovoditi u 10 gradova Srbije kroz edukativne sadržaje u direktnom radu sa mladima i putem aktivnosti koje će se odvijati na Internetu.

 

Prema istraživanjima, 90% mladih u Srbiji poseduje računar i značajan deo svog vremena povodi na internetu, mobilni telefon poseduje 96% starijih osnovaca i 99% srednjoškolaca. 12% je imalo dodira sa nasiljem na internetu, 8% je iskusilo neželjeno snimanje mobilnim telefonom ili kamerom, 7% je dobijalo nasilne SMS poruke, 12% ima iskustva sa nasilnim telefonskim pozivima. Podaci iz istraživanja takođe kažu da je čak 84% učenika i učenica bilo  nekada u ulozi pasivnog posmatrača/ice digitalnog nasilja, a 52% srednjoškolaca/ki, odnosno 48% učenika/ca osnovnih škola  posećuje sajtove za koje misle da bi im roditelji branili da ih posećuju.

 

U cilju lansiranja kampanje Ctrl + S napravljeni su i video klipove sa ljudima koji su istaknuti u svom radu na Internetu i imaju javne poslove. Video klipovi imaju za cilj da pokažu individualna negativna iskustva osobe pred kamerom, ali i da predlože konstruktivne savete u cilju razvoja svesti o posledicama koje reči i dela na internetu imaju.

Kao što je Nebojša Radović @eniac to lepo zaključio:

„Hejt nije kul, ali znanje i zajedničko učenje jesu“


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment