Akcije

Pokreni se za nauku – program podrške mladih naučnika

Pokreni se za nauku – program podrške mladih naučnika
Podeli dalje

Šta je program Pokreni se za nauku i zašto je bitan, kako za naučnu zajednicu, tako i za čitavu Srbiju?

 

Šta bi bilo da jedan Galen nije bio preteča razvoja anatomije, patologije, fiziologije i neurologije? Da Louis Paster nije izumeo prvu vakcinu i proces pasterizacije kojom se štite hrana i piće? Kako bi se danas živelo da dr Jonas Salk nije izumeo vakcinu protiv dečije paralize ili farmaceut Alexander Flemming penicilin? Kakva bi nam danas bila medicina u Srbiji, da nije profesora dr Milana Jovanovića Batuta, utemeljivača Medicinskog fakulteta i predsednika Srpskog lekarskog društva?

 

Bez nauke, svet kakav znamo bio bi uskraćen za velike i značajne izume i otkrića koja menjaju život i unapređuju društvo u celini; a bez podrške države, institucija i raznih organizacija, nauka kakvu danas znamo ne bi bila to što jeste.

 

Jeste li znali da se ne tako davne 1904. godine desio prelomni trenutak za sprsku, pa i svetsku medicinu i samu medicinsku nauku? Tada je, pod pokroviteljstvom kralja Petra Prvog a po ideji pančevačkog doktora dr Ljubomira Nenadovića, održan Prvi kongres srpskih lekara i prirodnjaka, kao način …“da se srpski lekari treba negde da sakupe i da izmenjaju svoje misli o raznim pojavama koje su uticale na zdravstveni život stanovništva, kao i o novim naučnim dostignućima u medicini„… Na njemu je učestvovalo 433 predstavnika iz 20 zemalja Evrope, a ostaće upamćen i po tome što je jedan srpski naučnik, profesor i lekar, dr Jovan Čokor, ispravio učenje Roberta Koha koji je, do tada, tvrdio da se meso životinja zaraženih tuberkulozom može koristiti u ishrani.

pokreni-se-za-nauku-v

A jeste li znali da je jedan naš drugi naučnik, fizičar Bogdan Maglić, zaslužan za to što se danas može izvršiti rano otkrivanje maligniteta bez biopsije metodom neutronske dijagnostike, da je doprineo boljoj bezbednosti na aerodromima otkrivanjem uređaja za ispitivanje hemijskog sastava materije bez kontakta sa istom tom materijom i da su to samo neki od njegovih mnogobrojnih izuma i patenata?

Naučnici širom sveta, pa tako i u Srbiji, rade na otkrivanju novih inovacija i izuma koji će menjati i unapređivati ljudski život i svet oko nas. Prema podacima do kojih sam došla, u Srbiji se naučnim istraživanjem bavi oko 13.000 naučnika koji našoj zemlji i njenom napretku mogu pružiti veliki doprinos, kako uz podršku države, tako i uz pomoć namenskih programa pojedinih organizacija.

 

Šta je program Pokreni se za nauku?

 

U pitanju je program koji je kreiran sa ciljem podrške mladim, talentovanim i perpektivnim naučnicima u Srbiji, kako bi ostvarili nezavisnost u naučno-istraživačkom radu i realizovali svoje ideje. „Pokreni se za nauku“ je nastavak dosadašnjih programa kompanije Filip Moris, koji su posvećeni osnaživanju mladih na putu ka ostvarenju svojih liderskih potencijala i njihovom motivisanju da svojim radom doprinesu društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju Srbije.

U partnerstvu sa organizacijom Centar za razvoj liderstva, dodeliće 5 stipendija od po 600.000 dinara mladim naučnicima sa ciljem realizacije naučnog istraživanja u oblasti medicinskih i prirodnih nauka, i to: medicine, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarnih istraživanja u navedenim oblastima.

Uslovi za dobijanje stipendije

Za stipendiju se mogu prijaviti naučnici koji su:

doktorirali nakon 1.1.2009. godine

zaposleni (na određeno, neodređeno, honorarno, na projektu i sl.) u nekoj od naučnih ustanova u Srbiji

imaju stalno prebivalište u Srbiji.

pokreni-se-za-nauku-v1

Zainteresovani naučnici prijavu popunjavaju u online formi na sajtu pokrenisezanauku.rs i to mogu uraditi najkasnije do 1. marta. Pristigle prijave će pregledati i selektovati stručna komisija, a kriterijumi su dosadašnji naučni rezultati i kvalitet predloga istraživanja.

A evo šta o ideji i samom projektu kažu neki od članova komisije i Centra za razvoj liderstva.

 

„Kada završavate naučne projekte i kada imate rezultate, sa tim rezultatima napreduje i naše društvo i naša država. Ako je kvalitetna edukacija osnov, onda su programi poput ’Pokreni se za nauku’ neophodna nadogradnja za postizanje još boljih rezultata mladih naučnika u Srbiji.“

Prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog beogradskog Urgentnog centra

 

„Programom ‘Pokreni se za nauku’ želimo da pružimo podršku mladim, talentovanim i perspektivnim naučnicima u Srbiji u realizaciji njihovih naučnih ideja i postizanju nezavisnosti u naučno-istraživačkom radu.“

 Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva

 

Budite odvažni, samouvereni i svoji, ne čekajte poslednji momenat već se pripremite i prijavite svoj predlog. Detalje o dokumentaciji za podnošenje prijave, kao i odgovore na sve nedoumice potražite na sajtu.

 

*Tekst pisan u saradnji sa Centrom za razvoj liderstva


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook