Akcije

Pomozimo Prihvatilistu

Pomozimo Prihvatilistu
Podeli dalje

pomozimo prihvatilistuU našoj zemlji postoji dosta ustanova kojima je potrebna pomoć dobrih ljudi. Jedna od takvih je i Prihvatilište za decu, koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, uzrasta od 7 do 18 godina, među kojima su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, deca ulice. Ovo je javni apel za pomoć.

 

U našoj zemlji postoji dosta ustanova kojima je potrebna pomoć dobrih ljudi. Jedna od takvih je i Prihvatilište za decu, koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, uzrasta od 7 do 18 godina, među kojima su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, deca ulice. Ovo je javni apel za pomoć.

Prihvatilište za decu je ustanova u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda i tokom 54 godina rada, zbrinuli su preko 60.000 dece. Trenutno se nalazie u neodgovarajućem prostoru, površine 250 m2, sa kapacitetom od samo 16 kreveta. U Prihvatilištu se trenutno nalazi 26 dece koja borave u potpuno neuslovnim prostorijama, nemaju dovoljno kreveta i hrane, zidovi su vlažni, memljivi i puni rupa, kanalizacija se nepodnošljivo oseća, a sanitarije su potpuno uništene. Kako iz same ustanove kažu „renoviranje sadašnjih prostorija nije rešenje jer ni po standardima, ni po nameni, prostor ne poštuje zakone i konvencije koje štite prava dece“. Prihvatilište je prvo mesto u koje deca i mladi dođu nakon izmeštanja iz rizičnih i kriznih situacija.

 

Šta mi – svako od nas, možemo učiniti? Naše malo njima znači neopisivo mnogo jer – sve im je neophodno. Na sajtu je istaknut i spisak potrebnih stvari koji ovde u celosti prenosim:

1. Sredstva za ličnu higijenu (toalet papir, ubrusi, tečni sapun, šamponi)

2. Sredstva za čišćenje i dezinfekciju prostora (poput Sanitara, Domestosa i Axela)

3. Patike i cipele – muške i ženske (brojevi: 36-44)

4. Zimske jakne (za uzrast 7 – 18 godina)

5. Hrana – Namirnice koje mogu duže da stoje poput paštete, pirinča, mesnog nareska, špageta, makarona, supa u kesici, džemova, keksa, mleka u prahu, ulja, šećera i sokova na razređivanje

Ako imate garderobu koju su deca prerasla i više vam ne treba; obuću, igračke sa kojima se više ne igraju, knjige koje ne čitaju; ako imate i sami garderobu koju više ne nosite, spremite sve to i namenite za Prihvatilište. Ako imate i možete, odvojite i nešto novca – sve će biti upotrebljeno da se kupe sredstva za ličnu i opštu higijenu, kao i za hranu.

Zahvaljujući Lani Andrić i njenoj inicijativi, u petak 09. novembra se organizuje #PrihvatilisteUP na koji možete doneti sve neophodne stvari za ovu decu koja nikome ništa nisu skrivila i koja sigurno ne zaslužuju da žive u stravičnim uslovima koje, sigurna sam, malo ko od nas je imao prilike da vidi.

Pomozimo ovoj deci, olakšajmo im koliko – toliko surovo detinjstvo i pomozimo da koliko-toliko bezbrižno provedu dane, mesece i godine koje su pred njima.

Više detalja o samom radu Prihvatilišta i onome što im je neophodno, pored sajta, možete potražiti i na Facebook strani i Twitter nalogu.

Vidimo se u petak!

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook