Akcije

Sa reči u akciju, podržite kampanju protiv nasilja u porodici

Sa reči u akciju, podržite kampanju protiv nasilja u porodici
Podeli dalje

Promenimo poražavajuću statistiku. Podržimo kampanju Sa reči u akciju i stanimo na put nasilju u porodici.


Jeste li znali…

Samo u toku prošle godine, do policije je stiglo oko 6000 prijava nasilja u porodici, od čega je 3642 policija prosledila tužilaštvu. Osuđeno je 1712, od čega samo 634 zatvorskom kaznom (ostalo su uslovne i novčane kazne). U istom periodu je nasilnicima izrečeno samo 70 mera iseljenja, a kuće je moralo da napusti 1250 žena sa svojom decom.

 

Kampanja “Potpisujem” je deo aktivnosti kojim organizatori nastoje da promene ovu poražavajuću statistiku. Regionalna kampanja „Potpisujem“ je deo višegodišnje borbe protiv nasilja u porodici koju sprovode Autonomni ženski centar i partnerske organizacije iz zemlje i regiona. Ova kampanja, započeta 2013. godine je posvećena primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

sa-reči-u-akciju-v

Srbija je potpisnica Istanbulske konvencije, ali je ne primenjuje, što pokazuju i istraživanja i praksa. Polazeći od toga, glavna poruka ovogodišnje kampanje „Potpisujem“ jeste da se zajedno sa građanima pošalje poruka državi, da ne primenjujući u praksi odredbe međunarodne konvencije, uskraćuje žrtvama primerenu zaštitu.

Zbog toga se ove godine kampanja vodi pod sloganom „Sa reči  u akciju!“ i trajaće od danas narednih mesec dana kako bi podigli svest o ovom ozbiljnom problemu, kao i informisali građane o pravima, merama i uslugama koje je država dužna da im garantuje.

 

Podržite akciju, podelite vest, ne dozvolite da žrtve ostanu bez zaštite.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook