Akcije

San Francisco zabranio prodaju plastične ambalaže!

San Francisco zabranio prodaju plastične ambalaže!
Podeli dalje

Prvi u Americi: San Francisco zabranio prodaju plastične ambalaže u cilju da postigne cilj 0 otpada na svojoj teritoriji.

 


Ako niste znali, zagađenje plastikom je jedan od najvećih i najozbiljnijih problema za žiotnu okolinu. Verovali ili ne, godišnja količina plastičnog otpada dovoljna je da obuhvati planetu Zemlju čak 4 puta! A to čak nije ni najgora stvar – procene su da čak 50% plastike na planeti bude iskorušćeno samo jednom pre nego što se baci!

san-francisco-zabranio-prodaju-plastične-ambalaže-v
Zato je odluka San Francisca da zvanično zabrani prodaju vode u plastičnoj ambalaži primer svim drugim gradovima, pa i čitavim zemljama da razmisle i urade nešto po pitanju smanjenja zagađenja životne okoline.

Tokom naredne 4 godine, ova zabrana će uticati na to da se zamene prodaja plastičnih boca sa vodom (600ml i manje) na javnim mestima, a odstupanja su moguća ako alternativni izvor vode nije dostupan.

san-francisco-zabranio-prodaju-plastične-ambalaže-v1

Oni koji se ogluše o zabranu, moraće da plate kaznu u iznosu od 1000$.

Jedan od načina da se utiče na smanjenje plastičnog otpada, svakako je ponovna upotreba staklene ambalaže, ali i proizvodnja biorazgradivih boca – što je slučaj sa Rosinom eko-bocom (potpuno razgradiva i napravljena od 30% materijala biljnog porekla).


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment