Akcije

Svetski dan zdravlja 2016

Svetski dan zdravlja 2016
Podeli dalje

Ovogodišnji Svetski dan zdravlja posvećen je dijabetesu, bolesti koja predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih izazova modernog doba i ima velike posledice po čitavo društvo.

 

Prema podacima iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, danas u našoj zemlji gotovo pola miliona ljudi boluje od dijabetesa, od čega preko 90% ima dijabetes tip 2. Zabrinjavajuće je i to da kod 40% stanovnika Srbije, dijabetes još nije otkriven, pa tako dolazimo do činjenice da se broj obolelih penje na veoma zabrinjavajućih 760.000.

svetski-dan-zdravlja-2016-v1

Kako je istaknuto na sajtu Udruženja Plavi Krug, samo u Beogradu živi oko 100.000 obolelih od dijabetesa zbog čega se sutra 7. aprila u prostorijama Crvenog Krsta u Siminoj 19, održava predavanje „Pobedi dijabetes„, koje će održati prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine. Pored ovog predavanja, biće održan i čitav niz aktivnosti o čijim se detaljima možete informisati na sajtu Plavog Kruga.

svetski-dan-zdravlja-2016-v2

Cilj ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je da se poveća svest o dijabetesu koji je rastući globalni problem, kao i da se povede priča o tome koje posledice ima, naročito u zemljama nižeg razvoja, ali i da se povede konstruktivan dijalog o tome šta raditi da se uspostavi i poboljša prevencija ove bolesti i kako voditi računa o osobama koje su već obolele.

 
Kako možemo pobediti dijabetes?
 
Zdravom ishranom
Redovnom aktivnošću
Redovnim kontrolama
Pridržavanjem saveta lekara
 

O tome kakva je globalna strategija o dijabetesu, zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i zdravlju možete se informisati ovde, a šta su do sada uradili po pitanju dijabetesa pročitajte u ovoj fajli. A ako vas zanima koliko zaista znate o dijabetesu, rešite ovaj test na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook