Akcije

Uticaj muzike na razvoj dece

Uticaj muzike na razvoj dece
Podeli dalje

Jeste li znali da uticaj muzike na razvoj dece ima i više značaja nego što pretpostavljamo i da može umnogome pomoći razvoju kognitivnih veština?

 


Čak i pre nego progovore ili prohodaju, uticaj muzike na decu doprinosi da ona postanu veselija, okretnija, pa i da ranije progovore! Da ne pričam napamet, pokazuju rezultati istraživanja (prvog takve vrste) McMaster Univerziteta koji nam objašnjavaju da bebe izložene muzici od najranijih dana imaju bolje razvijene komunikacione veštine, društvenija su i manje uznemirena nego bebe kojima roditelji nisu puštali muziku i igrali se sa njima uz nju.

 

U vremenu kada postoji toliko modernih i novih načina za povezivanje sa našom decom, igranje i druženje uz muziku je mnogo više od puke zabave – predstavlja prozor u jedan sasvim novi, kvalitetniji i višestruko koristan svet koji bebama i maloj deci postavlja osnovu za kasnije kvalitetno odrastanje i obrazovanje.

 

U svetu su već ustaljeni programi i centri koji mališanima omogućavaju ovaj vid zabave i edukacije; a sada postoji mogućnost da i Srbija dobije jedan takav projekat – uz našu podršku. O čemu je reč?

uticaj_muzike_na_razvoj_dece_m
U okviru Superste programa Erste banke, jedan od projekata – Baby Artysh – upravo je projekat koji podrazumeva seriju koncerata namenjenih bebama i deci do 3 godine u prisustvu roditelja, a sa ciljem razvijanja kognitivinih sposobnosti (pamćenje, mišljenje, učenje), kao i proširivanja polja delovanja u umetnosti za najmlađe. Repertoar bi obuhvatao pažljivo odabrana dela klasične muzike i dečije pesmice u izvođenju različitih instrumenata i grupa instrumenata, koja bi se izvodila 2 puta mesečno u periodu od septembra do juna.

Inicijator projekta je Neda Aleksić, dipl.spec. muzički umetnik i pijanista koja, realizacijom svoje ideje, želi da doprinese svestranom razvoju ličnosti i sposobnosti deteta, ali i da, u širem smislu i na duže staze, pomogne u formiranju umetničke publike i podizanja nivoa svesti o značaju kulture i umetnosti u svakodnevnom životu kao i podizanja kvaliteta istog.

 

Više o celoj ideji i detaljima informišite se na Superste sajtu, gde vas pozivam da date svoju podršku i glasate za Baby Artysh projekat, kao i da zapratite istoimenu Facebook stranicu.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook