Zanimljivosti

Farbanje uskršnjih jaja

Farbanje uskršnjih jaja
Podeli dalje

Da farbanje uskršnjih jaja ne bi postalo stresno i opterećujuće, sakupili smo nekoliko različitih načina za njihovo kvalitetno i zabavno šaranje.

Još od najranijih dana, svi ponajviše pamte i vole Uskrs, najčešće zbog činjenice da se tada farbaju jaja. Vreme kada sva naša umešnost i mašta dolaze do izražaja, pa i nagon za zdravim nadmetanjem, zašto da ne. Palo mi je na pamet da, u jednom tekstu, objedinim sve načine koje znam i koje sam isprobala, sa onima za  koje sam se raspitala kod drugih i uspela naći na internetu. Pa, da krenemo.

Ideje za farbanje uskršnjih jaja

U mojoj porodici, primat je bilo farbanje jaja u lukovini (kora crnog luka) i, uopšte, prirodno dobijenim bojama. Prethodno obarena jaja spuštala bi se u mešavinu lukovine, vode i malo sirćeta (radi intenzivnije boje). Tako farbana jaja, dobijala bi određenu nijansu braon boje. Isto tako, da bi bila crvena, jaja su se farbala u varzilu – što je crvena boja od brazilskog crvenog drveta. Ne znam gde je moja majka to kupovala, budući da danas pod varzilom, većina prodavaca prodaje neku hemijsku mešavinu, no dobro. Od bake je ostao recept (koji sam i na netu pronašla) za dobijanje određene žuto zelene boje – jaja bi se kuvala u mešavini vode, kore žutih jabuka i malo sirćeta; za zelenu boju, jaja su se kuvala u spanaću – što je danas, priznaćete, luksuz na ovu krizu.

Prirodan način za šaranje nam je, oduvek, prislanjanje pažljivo odabranih liski, uvijanje jaja u najlon čarapu i kuvanje; ali i uvijanje jaja u džak od krompira ili paprike, radi preslikavanja one karakteristične šare. Nekako, tako ukrašena jaja su mi oduvek bila i najbolja.Boje za farbanje jaja su zastupljene svuda i vrlo su pristupačne; mislim da ne treba posebno objašnjavati njihovu primenu. Tako ofarbana jaja, mogu se ukrasiti na razne načine, ako ne želimo da budu „obična“. Nešto što sam često znala raditi, jeste da ih ukrasim šljokičavim lakom za nokte – bilo da iscrtavam neki oblik, šaru ili da celo jaje pređem. To ne mora biti samo šljokičavi lak – možete koristiti bilo koju nijansu i završiti sa bezbojnim, radi što boljeg sjaja. Ima li boljeg načina za nepobediva jaja?

Isto tako, za ukrašavanje možete koristiti i markere, naročito one metalik. Zlatni i srebrni su apsolutni hit među umetnicima, naročito onim mlađim. Da budem objektivna – oni su i najvidljiviji, kako na svetlim, tako i na tamno ofarbanim jajima. Ukrašavanje možete završiti lepljenjem one sitne testenine – cvetića, zvezdica, pa i slova. Pored markera, dobru korist možemo imati i od lepka. Jaje premažemo lepkom, uvaljamo ga bilo u perlice bilo u obične prezle, čime dobijamo reljef koji možemo prefarbati temperama, potopiti u tuš ili staviti u čarapu, pa u pripremljenu farbu. Još jedan „trik“ sa lepkom, koji sam pronašla na nekom forumu, je mešanje drvofiksa i boje za kolače, čime se dobije jako uspešna 3D boja za originalno ukrašavanje jaja.

Alternative ideje za farbanje uskršnjih jaja

Jedan od načina ukrašavanja koji sam od relativno skoro počela koristiti, jeste uz pomoć satenskih traka. U bilo kojoj radnji pozamanterije uzela bih najrazličitije nijanse satenskih traka – onih tanjih, od po 15-20din na metar, koje sam koristila tako što sam ih lepila na prethodno ofarbana jaja. Od nekih sam čak pravila i fantastične mašnice, koje sam lepkom kačila; osim njih, trake možete lepiti i unakrst, obmotati jaje ukrug – kako god vas mašta posluži. Ona jaja kojima se farba zgulila, možete dodatno ukrasiti tako što ćete ih žicom za sudove još više izgrebati, a potom na kratko vratiti u istu ili neku drugu boju, dobijajući na taj način fantastičan efekat.

Jaja se mogu šarati i sa bojama za staklo; prednost tih boja je što se ne otiru, a dobijen efekat je vrlo karakterističan i drugačiji. Takođe, jedna od davnašnjih tehnika je i farbanje uz pomoć običnog kanapa. Dovoljno je natopiti ga u pripremljenu farbu za jaja i obmotati ga oko jajeta u različitim pravcima. Za ovaj postupak, možete koristiti kanape potopljene u različite boje, za različite efekte. Još jedan stari način je i šaranje jaja uz pomoć selotejpa. Ofarbana jaja prelepite selotejpom i potopite u drugu boju. U zavisnosti od umešnosti, dobijaju se prelepa karirana jaja – za one manje umešne, karo dezen će se malo razliti, ali svejedno, drugačije je od uobičajenih.

Još jedan interesantan i meni, do sada, nepoznat način ukrašavanja jaja je trik sa krep-papirom. Kuvana i još topla jaja se oblože sa krep papirom, prethodno umočenim u vodi sa malo sirćeta, ostaviti da se malo prohladi, a potom papir skinuti. Ovako dobijene boje (još ako šarate sa različitim nijansama) su, kažu, fantastične – naročito ako se premažu uljem radi sjaja. Budući da mi deluje primamljivo, vredi isprobati.

U svakom slučaju, kako god boje i šare na jajima ispale, poenta je da to vreme provedete sa porodicom i ljudima koje volite, što je i svrha ovog praznika. Uživajte sa Vašim mališanima i ostalim dragim bićima, veselite se i proslavite ovaj najlepši hrišćanski praznik.

Hristos vaskrese!

Save

Save

Save


Podeli dalje

4 komentara

Click here to post a comment

Facebook