Zanimljivosti

Značenje boja

Značenje boja
Podeli dalje

Šta podrazumeva značenje boja i na koji način iste utiču na naše živote?

 

Boje imaju važnu ulogu u životima ljudi; njihova značenja vidljiva su u umetnosti, obeležjima zemalja inaroda, u snovima, među planetama… U narednom tekstu, otkrijte neka zanimljiva značenja u najčešćim segmentima.

 

BELA BOJA – u umetnosti oznaka je za nadu, nevinost i sveštena lica; u snovim apredstavlja male brige. Na grbovima i zastavama, ova boja predstavlja istinitost i čistotu; među metalima predstavlja je srebro, među planetama Mesec, a kod dragog kamenja biser.

 

CRNA BOJA – u umetnosti predstavlja zlo, greh, nevernost i laž. U snovima, crna boja je zlokobna boja, osim kada se sanja pogreb – kada označava uspeh posle velikih napora. Na grbovima i zastavama, predstavlja mudrost, razboritost i postojanost; među planetama je Saturn, a među metalima olovo; kod dragog kamenja, crna boja predstavlja dijamant.

značenje boja šareno cveće

CRVENA BOJA – ova boja u umetnosti predstavlja poštovanje i čvrstinu; u snovima je opomena za neslogu u porodici ili na poslu – tamno crvena predskazuje vesti. Na zastavama i grbovima, oznaka je za umerenost. Među metalima, predstavnik je gvožđe, planetama Mars; kod dragog kamenja, u pitanju je rubin.

PLAVA BOJA – u umetnosti je sinonim za vernost, poniznost i skromnost; u snovima predstavlja sumnjive uspehe. Smeštena na grbovimai zastavama, plava boja znači iskrenost, vernost i odanost. Među metalima je kalaj, planetama Jupiter, a kod dragog kamenja je safir.

ZELENA BOJA – u umetnosti, zelena boja označava rađanje, nadu, proleće, mladost i radost; u snovima, kraće putovanje i veselje. Među planetama, u pitanju je Venera, kod metala bakar, dok je kod dragog kamenja predstavlja smaragd.

ŽUTA BOJA – u umetnosti, odlika je zavisti, ljubomore, nestalnosti i izdaje; u snovima promene. Na zastavama i grbovima, žuta boja je sinonim za veru, postojanost i mudrost; među metalima predstavlja je zlato, među planetama Sunce, a kod dragog kamenja topaz.

Save

Save

Save


Podeli dalje

3 komentara

Click here to post a comment

Facebook