Zanimljivosti

Istorija modernog brushaltera

Istorija modernog brushaltera
Podeli dalje

istorija modernog brushalteraNa današnji dan 30.05.1889. osmišljen je prvi brushalter kakav danas znamo. Izumela ga je francuskinja Herminie Cadolle (koja se bavila dizajniranjem korseta) kao pomoćno medicinsko sredstvo.

 

 

Na današnji dan 30.05.1889. osmišljen je prvi brushalter kakav danas znamo. Izumela ga je francuskinja Herminie Cadolle (koja se bavila dizajniranjem korseta) kao pomoćno medicinsko sredstvo.

 

Vrlo brzo, ovaj moderni brushalter našao se u modnim katalozima za korsete kao dvodelni komplet i pod nazivom (slobodan prevod) “oklop za grudi”, a izgledao je kao dvodelni korset. Donji deo je bio klasičan korset za struk, dok je gornji deo pridržavao grudi pomoću kaiševa. Herminie je svoj izum patentirala i prikazala ga na Velikoj izložbi 1889. godine. Nekoliko godina kasnije, tačnije od 1905. Gornji deo se prodavao odvojeno i pod nazivom “soutien-gorge”(brushalter) pod kojim se i danas u Francuskoj prodaje.

 

Ovaj revolucionarni izum doneo je Herminie dosta slave i posla: radila je grudnjake za kraljice, princeze, igračice i glumice – čak je i čuvena Mata Hari bila među njenim klijentima.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment