Zanimljivosti

Istorijat snežne kugle

Istorijat snežne kugle
Podeli dalje

snezne kuglePre nego što su postale globalni suvenir, snežne kugle su se stidljivo pojavile pre više od 120 godina, tačnije 1878. godine na Svetskom Sajmu u Parizu, iako postoje tvrdnje da su se pravile i ranije, u vidu držača za papir. Prvobitno, u pitanju su bile figure zatvorene u staklene kugle sa postoljem, bez vode i snega.

Pre nego što su postale globalni suvenir, snežne kugle su se stidljivo pojavile pre više od 120 godina, tačnije 1878. godine na Svetskom Sajmu u Parizu, iako postoje tvrdnje da su se pravile i ranije, u vidu držača za papir. Prvobitno, u pitanju su bile figure zatvorene u staklene kugle sa postoljem, bez vode i snega.

Desetak godina kasnije, snežne kugle su se proizvodile i prodavale duž čitave Evrope; a 1889. godine na istom sajmu u Parizu, pojavila se i snežna kugla sa motivom tek izgrađenog Ajfelovog tornja, u znak sećanja na100 godina od Francuske revolucije. Sve posle toga je, kako kažu, istorija. Snežne kugle postaju popularne kako u Evropi, tako i u Americi, kao simbol očuvanja raznih uspomena. Već oko 1900.-te godine, bečki proizvođač medicinskih instrumenata, Erwin Perzy, patentirao je snežnu kuglu sa sve vodom i snežnim efektom i time napravio revoluciju ovog prepoznatljivog suvenira. Do početka 1930.-te, snežne kugle su se masovno proizvodile i u Japanu.
Snežne kugle se proizvode okrugle i četvrtaste, prave se od stakla i od plastike u kombinaciji sa drvetom, metalom, kamenom, keramikom, glinom; figure se prave od plastike, drveta, kamena, voska; pahulje su od papira, stiropora, peska, šljokica, pirinča, čak i životinjskih kostiju! Proizvođači i danas skrivaju tajne recepta za sneg i njegovo plutanje, kao i koje hemikalije stavljaju u vodu kako bi je zaštitili od zamrzavanja. U kućnoj režiji, možete koristiti tečni glicerin.
Četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, u Americi su snežne kugle bile čest neizostavan deo reklamnih kampanja, čak i u političke svrhe; dok su se u Evropi poklanjale deci za praznike i rođendane.
Snežne kugle su, tako, prešle dugačak put od svog prvobitnog izgleda. Danas se, pored prazničnih figura i simbola gradova, unutar njih mogu naći i: poznate ličnosti, političari, muzičke kutije, pokretljive figure, raznobojne svetiljke, motori pomoću kojih se pahulje same kreću i slično. Da njihova popularnost ne jenjava, govori podatak da je i sam predsednik Obama kupio jednu snežnu kuglu svojoj ćerki Saši.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook