Zanimljivosti

Istorijat kreditnih kartica

Istorijat kreditnih kartica
Podeli dalje

kreditne karticeU svetlu nedavnih prevara sa kreditnim karticama, dobila sam inspiraciju da potražim kada je, kako i zašto nastala kreditna kartica.

U svetlu nedavnih prevara sa kreditnim karticama, dobila sam inspiraciju da potražim kada je, kako i zašto nastala kreditna kartica.
Prema enciklopediji Britannica, korišćenje kreditnih kartica nastalo je u Americi tokom 1920.-tih godina, kada su pojedine firme poput naftnih kompanija i lanaca hotela, počele da izdaju iste svojim potrošačima i bile su ekvivalent današnjim predračunima za kupljenu robu ili izvršenu uslugu.  Međutim, postoje neki podaci koji nagoveštavaju da su kreditne kartice postojale i krajem 19 veka u Evropi. Bilo kako bilo, oko 1938. Godine firme su počele da prihvataju kreditne kartice jedne drugima, što je dovelo do toga da su one danas najčešći oblik i vid plaćanja širom sveta.
Prva banka koja je pustila kreditne kartice u opticaj, bila je njujorška Flatbush National Bank iz Bruklina i izumeo ju je John Biggins, 1946. godine. Biggins je zaslužan za sistem koji je dozvoljavao lokalnim trgovcima da deponuju račune u banku, koje bi posle ona naplaćivala od potrošača. Nedugo potom, 1950. godine, Diners Club počeo je sa izdavanjem svoje kreditne kartice, koja je prvobitno služila za plaćanje u restoranima, a sve zato što osnivač Diners Cluba Frank McNamara jednom prilikom nije imao papirnog novca da namiri račun u restoranu. Tako je posedovanje Diners kartice omogućavalo vlasniku da jede u bilo kom restoranu koji prima te kartice, Diners bi namirivao račun, koji bi potom isti stizao na naplatu i korisniku. Godinu dana kasnije, Franklin National Bank izdaje prvu revolving kreditnu karticu, koja korisnicima dozvoljava pozajmicu novca od banke bez prethodnog odobrenja, dokle god su u kreditnom limitu i dokle god im ne smeta akumulirajuća kamata. 1958.-me godine, Američka banka izdala je svoju karticu BankAmericard – danas poznatu kao VISA karticu; a iste godine i American Express kreditna kartica. 1966.-te godine nastala je MasterCard, kao konkurencija VISA kartici.
Kreditne kartice kakve znamo danas, nisu oduvek bile napravljene od plastike. U početku su u pitanju bili tzv. tokeni: metalni i plastični novčići, komadi tkanine i papira i slično. Svoj današnji izgled dobile su sredinom šezdesetih godina prošlog veka.
Najveća prednost korišćenja kreditnih kartica je u tome što više ne morate uz sebe imati papirni novac, jer se one primaju u 90% prodajnih objekata, kao i objektima za pružanje raznoraznih usluga širom sveta. Mana je u kamatnim stopama koej banke obračunavaju, kao i u činjenici da kreditne kartice imaju, tokom godina, sv veći niz bezbednosnih problema.
Imate li poverenja u kreditne kartice i da li ih koristite?

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook