Zanimljivosti

Istorija srednjeg prsta

Istorija srednjeg prsta
Podeli dalje

srednji prstEvo ti ga na (srednji prst)! Svi smo nekada bili u situaciji da ga upotrebimo i time naljutimo osobu kojoj smo isti namenili, ali, znate li kad, kako i zašto je srednji prst postao uvredljiva gestikulacija?

Evo ti ga na (srednji prst)! Svi smo nekada bili u situaciji da ga upotrebimo i time naljutimo osobu kojoj smo isti namenili, ali, znate li kad, kako i zašto je srednji prst postao uvredljiva gestikulacija?
Pre više od 2500 godina, srednji prst se pojavio u antičkoj grčkoj drami Oblaci, gde je jedan starac od Sokrata učio o brojkama, kako bi se suprotstavio svojim poveriocima. Učenje mu je bilo toliko ‘zanimljivo’ da je u jednom trenutku pokazao taj srednji prst kao vid odgovora na pitanje zna li šta su brojke; u stvari, bio je to komičan prikaz reakcije ubogog čoveka na Sokratova dosadna predavanja.

Srednji prst smatran je ozloglašenim još u doba starog Rima i u srednjovekovno vreme i imao je i svoj latinski naziv digitus infamis. Sam Cezar je znao da otera zabavljače ako bi u svojim skečevima pokazivali srednji prst; dok je ozloglašeni Kaligula bio poznat po tome što je neprijatelje terao da mu ljube srednji prst, kako bi pokazao svoju imperijalnu nadmoć i prezir prema njima.

 

Dalje, postoji priča koja datira iz srednjeg veka, po kojoj je kralj Francuske pred borbu sa Britancima zarobio britanske strelce i odsekao im srednji prst– jer bez njega nije moguće koristiti luk i strelu. Britanci su reagovali tako što su pred samu borbu, svi odreda pokazali srednji prst kralju, u znak prkosa. Po drugoj priči, takođe tokom srednjeg veka, Nemci su neprijateljima odsecali srednji prst, kao znak odmazde i nadmoći nad njima. Zašto baš srednji – pa, možda što je najduži, ko li će ga znati.

Elem, iako ne postoje konkretne tvrdnje zbog kojih je srednji prst dobio tako zao glas, činjenica je da, zbog svoje dužine i kada su svi drugi prsti savijeni, ipak podseća na muški polni organ, naročito u donjem delu koje sliči na, khm, mošnice i, u prenesenom značenju, predstavlja neverbalnu psovku J… se!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook