Zanimljivosti

Kako je Šekspir promenio svet

Kako je Šekspir promenio svet
Podeli dalje

kako je šekspir promenio svetPored toga što važi za jednog od najinspirativnijih i najtajanstvenijih pisaca ikad, William Shakespeare uticao je na život i kulturu modernog čoveka na mnoge, dosad nepoznate, načine.

Zahvaljujući knjizi Stephen Marchea, How Shakespeare Changed Everything koja se može kupiti preko Amazona, u prilici smo da saznamo mnogo interesantnih stvari i otkrijemo za šta je sve Shakespeare zaslužan, a da nismo imali predstavu o tome. Navešćemo neke od primera.

#1. Zahvaljujući kultnom delu ‘Romeo i Julija’, omogućeno nam je da bolje razumemo tinejdžersku depresiju, promene raspoloženja i sve ono što se dešava u mladoj i, hormonima uzburkanoj, adolescentskoj glavi.
#2. Shakespeare je imao veliki uticaj na pisanje Lava Tolstoja i to tako što je Tolstoj napisao čitav roman o tome koliko prezire lik i delo pomenutog pisca.
#3.  Zaslužan je za stvaranje preko 1700 reči u engleskom jeziku, poput: fashionable-moderno, softhearted-meka srca ili lackluster-zastarelo.
#4. William Shakespeare inspirisao je jednog farmaceuta – inače zaljubljenika u njegova dela – da daleke 1890. godine Central Park u Njujorku snabde sa 60 ptica čvoraka, jer ih je pomenuti pisac pomenuo u jednom od svojih dela! Zahvaljujući tome, danas ih u Njujorku ima gotovo kao vrabaca kod nas u Beogradu.

 

Shakespeare se pojavljuje na najneobičnijim mestima i u neočekivano vreme; čak i ako nikada niste ništa od njegovih dela pročitali, sve su šanse da ste ipak, na neki način, inspirisani njime – tvrdnja je kanadskog autora knjige.
I profess not talking: only this, let each man do his best.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook