Zanimljivosti

Koliko znate o Štrumpfovima?

Koliko znate o Štrumpfovima?
Podeli dalje

štrumpfoviŠtrumpfovi su ponovo u modi, vole ih kako novi tako i oni stari klinci tj. mi. Zahvaljujući 3D filmu, preko noći su se pojavile najraznovrsnije igračke, garderoba, posteljina i pidžame, pribor za jelo i šta sve ne. Marketing u svom punom sjaju. Samo, koliko znamo o samim Štrumpfovima?

Štrumpfovi su ponovo u modi, vole ih kako novi tako i oni stari klinci tj. mi. Zahvaljujući 3D filmu, preko noći su se pojavile najraznovrsnije igračke, garderoba, posteljina i pidžame, pribor za jelo i šta sve ne. Marketing u svom punom sjaju. Samo, koliko znamo o samim Štrumpfovima?
U jeku Štrumpfomanije, odlučila sam da se malo zabavim i ispitam prijatelje šta i koliko znaju o njima. Gotovo ništa. Zato sam se bacila u malo istraživanje i evo do kakvih sam podataka došla.

Štrumpfovi su nastali pre gotovo 54 godine, zahvaljujući belgijskom strip-crtaču Pierre Cullifordu Peyou, koji ih je predstavio unutar stripa Johan et Pirlouit, o dečaku i njegovom vernom patuljku. Strip je postao popularan, zahvaljujući čemu se pojavio prvi film o njima 1975. godine, a američka kompanija Hanna-Barbera napravila je popularni crtani film osamdesetih godina.

Ako se pitate koliko Štrumpfova tačno ima, odgovor je 105, od kojih su najpoznatiji Veliki Štrumpf, Mrgud, Gurko, i Štrumpfeta, koja je jedna od ukupno tri ženska lika. Ostale su manje poznate Baka Štrumpf i Saseta Štrumpfling. Činjenica da postoje svega tri ženska lika među ovim plavim bićima, naišla je na negativne kritike kod boraca za rodnu ravnopravnost i nediskriminaciju. Listu imena svih 105 Štrumpfova pronašla sam na Wikipedii.

Postoji i nekoliko urbanih legendi o Štrumpfovima. Po jednoj, Štrumpfovi predstavljaju Kju Kluks Klan, zbog činjenice da nose bele zašiljene kape, dok vođa ima istu takvu, samo crvene boje. Vođa ovog zloglasnog klana takođe se raspoznaje po crvenoj zašiljenoj kapi. Istina je da su u pitanju frigijske kape koje su nosili robovi u staro rimsko doba, kao simbol njihove lične slobode; u 18 veku, ove kape postale su univerzalni simbol slobode. Druga legenda kaže da su Štrumpfovi pripadnici Komunističke partije, zbog crvene boje odeće i kape njihovog vođe, kao i samog načina života i društvenog uređenja u selu u kojem žive.

Štrumpfetu je napravio zli Gargamel
, kako bi izazvao svađe i ljubomoru među Štrumpfovima, međutim, prvobitna Štrumpfeta je bila ružna i crnokosa (hm, stereotipi). Veliki Štrušpf se sažalio na nju, malo se poigrao sa magijom i stvorio od nje stereotipnu seks bombu plavušu (danas Paris Hilton). Novi izgled Štrupmfete namerno je napravljen da bude seksistički stereotip. Prema rečima samog autora, „..ona je ženstvena i zavodi, služi se podvalama kako bi postigla rezultate, brbljavica je koja priča površno i stalno izaziva nevolje ostalim Štrumpfovima.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook