Zanimljivosti

Izrael zabranjuje reklame sa premršavim modelima

Izrael zabranjuje reklame sa premršavim modelima
Podeli dalje

Izrael zabranjuje reklame sa premršavim modelima i to po zakonu koji je stupio na snagu početkom godine.

 

 

anoreksicni modeliOvaj zakon, koji je izglasan u martu prošle godine, obavezuje devojke koje se pojavljuju u reklamama i na modnim revijama da dokažu kako imaju zdrav BMI indeks od minimum 18.5 i to tri meseca pred reviju ili snimanje. Takođe, oglašivači su dužni da naglase ako i kad koriste programe za obradu fotografija, kao što su Photoshop i slični, kako bi se jasno javnosti stavilo do znanja koje su fotografije dorađivane a koje ne.

Prema rečima doktorke Rachel Adatto, koja je i jedan od predlagača ovog zakona, ovo je samo korak dalje u ratu protiv poremećaja u ishrani istakavši da, neuhranjene manekenke ne mogu i ne smeju više služiti kao uzori mladima koji vrlo lako usvajaju i oponašaju iluziju vitkosti, što za posledicu ima ozbiljne zdravstvene probleme – poremećaje, neretko i sa smrtnim ishodom.

Na ovaj način, Izrael se pridružio zemljama poput Italije i Španije koje i same ulažu napore da promovišu zdraviji (puniji) izgled devojaka na reklamama i modnim revijama, kao i čuveni modni magazin Vogue koji je prošle godine takođe pokrenuo zdravstvenu reformu, zabranivši pojavljivanje maloletnih i premršavih modela na svojim stranama.

Šta vi mislite: da li je ovo dobar potez i hoće li pomoći u borbi protiv poremećaja ishrane koji postaje sve ozbiljniji problem tinejdžera u svetu?

 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook