Zanimljivosti

Ko nam je kriv kad ćutimo?

Ko nam je kriv kad ćutimo?
Podeli dalje

Neuobičajen tekst za portal ovog tipa, al’ ko nam je kriv kad ćutimo, pa na jednoj takvoj stranici kao što je Humans Of New York osvane objava na koju se ne može ostati imun?

Za one koji ne znaju, Humans Of New York je Facebook stranica i projekat američkog fotografa koji je postao planetarni uspeh i mesto gde ljudi iz celog sveta dolaze po dnevnu dozu lepih i manje lepih priča, potresnih i poučnih iskustava, delića atmosfere života u najlepšem gradu. I, nikada se – do danas, nisam zapitala, niti razmišljala o tome da li je sve baš tako kao što Brandon Stanton prenosi i da li, uopšte, proverava informacije pre nego ih objavi u etar.

A onda se pojavila sledeća objava:

„Odrastao sam na Kosovu. Preko 90% populacije su bili Albanci, ali je Srbija sve kontrolisala. Kontrolisali su policiju. Kontrolisali su vladu. Zatvorili su jedinu albansku TV stanicu. Sva naša dokumenta i znakovi na putu bili su na ćirilici. Ako ste hteli da idete u školu, morali ste da postanete Srbin. Morali ste da pričate njihov jezik i učite njihovu istoriju. Zato smo svi mi išli u ilegalne škole u privatnim kućama. Moja škola je imala svega 4 sobe. To je bio naš način da ostanemo Albanci.“

ko-nam-je-kriv-kad-ćutimo-v
I, ko nam je kriv kad ćutimo? Kad nema nikog ko će reći da je Kosovo, u vreme kad je taj čovek odrastao i išao u školu, bilo deo jedne zemlje – Srbije i Crne Gore, da smo svi govorili zvaničnim jezikom države – srpskim jezikom i živeli po pravilima te iste države – kao što se radi u svim drugim državama na svetu?

Ko nam je kriv kad ćutimo na to što nemamo – ne jak, već lobi uopšte i ne zauzimamo se za svoje istine i razjašnjenja lažnih priča koje nam, već godinama i decenijama, štete?

Ko nam je kriv kad ćutimo na to što je ljudima na vlasti, unazad 20 i više godina, bitniji lični interes nego interes države i njenih građana, spiranje lažne slike o nama koja se decenijama pravi.

Na trenutak sam razmišljala šta reći na ovakvu jednu objavu i da li, uopšte, ostavljati komentar, pre nego što sam napisala sledeće:

I get that we live in a time where some people and media will do anything to get more likes, shares, popularity and other vanity metrics, but one should really – at least – check some facts (explore the truth) before posting something this sensible. So sorry to see Humans of New York became like one of those media..

Ko nam je kriv…

Save

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook