Zanimljivosti

Nije to ništa by Marko Đorđević

Nije to ništa by Marko Đorđević
Podeli dalje

Nije to ništa je roman prvenac mladog Marka Đorđevića i roman koji će vas dirnuti i ostaviti zapitane, kao što to samo prava umetnost čini.

Promocija knjige zakazana je za 4. oktobar u klubu Polet i evo zašto je ne treba propustiti. Radi se o lirskom romanu koji je isprepletan piščevim sećanjima iz detnjstva i zapisima iz dnevnika njegove mame koja se suočava sa teškom bolesti i smrću. Sve ispovesti su kratke, pisane u brzini, obiluju svakodnevnim detaljima i autoironijom. One nisu patetične ni preterano eksplicitne, a ono što nas u njima najlepše je neugašena želja za životom.

Istovremeno duhovit, tužan i ironičan ton čini da se knjiga čita u jednom dahu, a očekuje se da će knjiga biti posebno zanimljiva ženama 25-50 godina.

nije-to-nista-by-marko-dordevic-v

Knjigu izdaje izdavačka kuća Arete, detalji promocije nalaze se na ovom Facebook eventu, a kako bismo vas dodatno zainteresovali, evo odlomka iz pogovora:

Nije to ništa je roman suptilnog uglačanog stila, ali istovremeno obiluje konkretnim i autentičnim detaljima koji mu daju proznu životnost i prepoznatljivost. Pripovedač govori o reci Rasini i Bivolju (naselje u Kruševcu), preko kojih Kruševac identifikujemo kao mesto u kome je pripovedač odrastao i u koje se na početku romana uputio.  Rasina, bakin  govor u dijalektu, kao i sočno komičko portretisanje epizodnih likova, daju romanu uverljivost stvarnog života koji pulsira ispod dominantnog melanholičnog tona.

Sve o čemu Marko Đorđević piše u svom romanu deluje lično i proživljeno.  Ubeljivost sa kojom nam pripovedač iznosi svoje iskustvo čini da to iskustvo postane i naše lično.  Ovo nije jedan od onih romana koji čitalačku pažnju obezbeđuje nepredvidljivim zapletima i uzbudljivim fabuliranjem. U njemu nema ničeg senzacionalnog ni dramatičnog. Naprotiv, ovo je roman koji će vas uvući u svoj svet prisnim i intimnim tonom, roman čije ćete delove poželeti da čitate naglas i da ih oslušnete kao dobru poeziju. Ovo je roman koji će vas dirnuti i ostaviti zapitane, kao što to samo prava umetnost čini.

Ognjen Obradović

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook