Zanimljivosti

Opera Madam Baterflaj na velikom platnu bioskopa Fontana

Opera Madam Baterflaj na velikom platnu bioskopa Fontana
Podeli dalje

Za sve ljubitelje ove vrste muzike, Madam Baterflaj antičkog teatra Taormina biće prenošen u sredu, 24.maja u 19h na velikom platnu bioskopa Fontana.


Sagrađen u južnoj Italiji,na Siciji, antički teatar Taormina je drugi najveći antički teatar u Italiji, i često se koristi za operska izvođenja. Madam Baterflaj jedna je od najizvođenijih opera, pritom atraktivna po tematici, prostoru i kulturi u kojoj se radnja dešava.

Libreto opere Madam Baterflaj antičkog teatra Taormina, jedan je od retkih primera u istoriji opere gde je tekst unapređen u odnosu na izvorni. Dimenzije opere, izgrađeni likovi, tok raspleta, prelepi stihovi i dijalozi Djuzepea Djakoza u sprezi sa jakim Pučinijevim muzičkim izrazom, čine da opera Madam Baterflaj stvara jak intiman efekat, ukazujući na opasnosti pogrešne ljubavi. Ova opera je protkana izvanredno stilizovanim elementima japanskog folklore, koji Pučinijevoj partituri daju posebnu draž.

Radnja se odvija u japanskom gradu Nagasakiju početkom 20.veka. Mladi poručnik američke mornarice po imenu Pinkerton ženi se petnaestogodišnjom japankom Čo Čo San. Nakon povratka mladog poručnika u Ameriku, nevesta, sada poznata i kao Madam Baterflaj sa detetom živi u siromaštvu i pored novca koji joj muž šalje. Nakon tri godine, Pinkerton dolazi kod Madam Baterflaj, ali sa svojom novom ženom iz Amerike sa namerom da uzme dete i odvede ga sa sobom….

Reditelj ove opera u tri čina je Enrico Castiglione, dok uloge tumače Hye Myung Kang, Zoran Todorović, Ning Liang i Davide Damiani.

Više informacija na www.bioskopfontana.rs.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment