Zanimljivosti

Otpušten zbog homofonije!

Otpušten zbog homofonije!
Podeli dalje

Od svih mogućih razloga za dobijanje otkaza, nikada ne biste pomislili da se može biti otpušten zbog homofonije! Međutim, i to se dešava!

 

Zamislite školu jezika koja pogrešno tumači maternju gramatiku i značenja reči i zbog toga otpušta svoje zaposlene! U stvari, otpušten je samo jedan čovek, ali upravo iz tog razloga – nerazumevanje, a neki bi rekli i zadrtost!

Izvesni Tim Torkildson radio je kao social media strategist u jednoj školi engleskog jezika u Americi. Povod za dobijanje otkaza bio je blog post na temu homofona! Homofoni su reči koje se različito pišu a isto izgovaraju i vrlo su česte u engleskom jeziku:

be - bee

male - mail

knight - night

plane - plain

Ove reči stvaraju česte zabune strancima, zbog čega je Tim došao na ideju da napiše blog post sa tom temom, objašnjavajući značenje i približavajući jezik ljudima kojima engleski nije maternji. To se, međutim, nije dopalo vlasniku škole Nomen Global Languange Center (najveće privatne škole za engleski jezik u američkoj državi Utah), koji je smatrao da tekst izgleda kao da škola promoviše homoseksualizam (?!), zbog čega je Tim – posle svega 3 meseca rada u ovoj školi – prvo smenjen sa funkcije šefa tima za drzštvene mreže, a kada je javno o tome progovorio, dobio je i otkaz!

otpušten_zbog_homofonije_v

Sporni“ tekst je nakon ove epizode uklonjen sa sajta škole, a čelnici iste su odbili da daju bilo kakvu izjavu povodom cele situacije, osim one u kojoj ističu da razlog za otpuštanje nikako nije bio tekst o homofonima, ali i da tema o homofonima nije razumljiva učenicima ove škole, jer su u pitanju mahom stranci sa osnovnim poznavanjem engleskog jezika.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook