Zanimljivosti

Sjajna imena mesta i sela po Srbiji

Sjajna imena mesta i sela po Srbiji
Podeli dalje

Srbija je zemlja puna sjajnih imena mesta i sela, neka od njih spazila je i Mishomorka tokom svog skorašnjeg puta. Evo njenih zaključaka.

 

Na putu do Valjeva i nazad uspela sam da uhvatim sjajna imena mesta i sela između. Favoriti su mi svakako, ne nužno tim redom:

 

1. Klanica
2. Piroman
3. Ćelije

 

Radoznalost je ubila mačku, ali srećom internet ne zna da sam životinja, te istražih šta i kako i ZAŠTO POBOGU npr. ime ‘Klanica’?!

sjajna-imena-mesta-i-sela-po-srbiji-v

Klanica je selo u Valjevskom okrugu sa 527 stanovnika, bogato izvorima. Ime je dobilo po narodnoj priči da su onomad Turci putujući iz Bosne za Beograd prošli kroz selo, te su seljaci uzeli i sve ih, jelte, poklali. Selo je postalo poznato kao klanica Turaka i .. ostalo je istorija. Mada, to što nismo videli nijedno prase dodatno potpiruje sumnju u zvaničnu verziju porekla ovog imena. Vreme je da se Molder i Skali uključe.

Odakle selu u opštini Obrenovac ime Piroman, to ni novinari Trećeg oka nisu uspeli da saznaju, ali možda ima veze sa činjenicom da je zapravo Obrenovac pre nego je dobio ime bio poznat pod imenom ‘Palež’ jer je zbog svog položaja nekoliko puta paljen do temelja. Kako mi javljaju iz režije Boban Piroman je ŠOKIRAN, kada je saznao kako se zove JEDNO MESTO u Srbiji (FOTO).

sjajna-imena-mesta-i-sela-po-srbiji-v1

Naziv Ćelije, mesta u opštini Lajkovac, potiče od kelija odnosno ćelija u kojima su se kaluđeri molili, a koje su kao što znamo osnova funkcije i građe verskog nasleđa u istorijskom organizmu. Na prostoru ovog mesta vodila se Kolubarska bitka. Selo je potpuno stradalo, a brda su bila preorana od granata koja su mesec dana padala po njima Danas ima 824 stanovnika.

Eto.

Takođe, na 15 kilometru od Beograda nalazi se i restoran ‘Era’ gde po rečima osoba muškog pola može lepo da se jede i je.. ovaj, nisam probala pa ne mogu da tvrdim. Ali možda nekome zatreba.

Hvala na pažnji.

 

Eto nama još jednog neiskorišćenog turističkog potencijala zemlje Srbije 😉


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook