Svakodnevna nega

Prevencija akni – saveti

Prevencija akni – saveti
Podeli dalje

Iako čak 85% ljudi u svetu u nekom periodu svog života razvije ovo kožno oboljenje, prevencija akni je moguća uz sledeće savete.

#1. Redovno vežbanje
Redovno i kontinuirano vežbanje reguliše nivo hormona u telu, a znamo da su oni jedan od uzroka za razvijanje akni; podstiče dopremanje kiseonika u ćelije kože i uklanja štetne masne naslage iz organizma – koje su takođe jedan od uzročnika za pojavu akni.

#2. Zdrava ishrana
Pojačajte unos hrane bogatevitaminima i mineralima, kao i aminokiselinama, cinkom i Omega-3 masnim kiselinama. Hrana bogata ovim sastojcima poznata je po tome što smanjuje upalne procese kože, regeneriše je i poboljšava ten. Preporučuju se riba i morski plodovi, južno voće, zeleno povrće, orašasti plodovi, kao i nemasno meso (živina, jagnjetina, zečetina).

prevencija_akni_saveti_v

#3. Hidratacija iznutra
Kako biste kožu što bolje i potpunije hidrirali, pojačajte unos vode i nezaslađenih sokova. Na taj način, poboljšavate protok krvi kroz ceo organizam i kožu, što pospešuje njenu elastičnost i zdrav izgled.

Akne na licu

#4. Smanjite stres
Dokazano je da stres pojačava produkciju hormona, čije poremećeno dejstvo utiče na pojavu akni. Zato je važno smanjiti i otkloniti stres ili pronaći neku aktivnost koja vam u tome može pomoći – bilo kakav vid hobija ili aktivnosti koja vas opušta.

#5. Odmor
Svaki predah, odmor i san utiču na smanjenje stresa, podstiču bolji rad organizma i kože i pomažu u njihovoj regeneraciji.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook