Zdravlje

7 razloga zašto više jesti pečurke

7 razloga zašto više jesti pečurke
Podeli dalje

Pečurke su višetruko korisne i neophodne u našoj ishrani, a u ovom tekstu navodimo 7 razloga zašto više jesti pečurke.

 

Osim toga što su veoma ukusne i adekvatna su zamena za meso, što nam odgovara za vreme posta, ali i vegetarijancima, pečurke su zdrave jer imaju jako mali procenat holesterola i kalorija, dok gotovo uopšte ne sadrže nartijum i masti u svom sastavu. Pečurke obiluju fosforom, kalijumom i kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, kao i čitavim kompleksom vitamina D (jedan su od retkih prirodnih izvora ovog vitamina) – što ih čini neophodnim u našoj ishrani jer predstavljaju jedan od najvećih izvora potrebnih sastojaka za imunitet i sveopšte zdravlje.

#1. Pečurke jačaju imuni sistem tako što podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca, koji se bore protiv virusa i štite organizam od daljih bolesti.

#2. Kako imaju vrlo malo masti a obiluju proteinima i vlaknima, kao i vitaminom B, pečurke pomažu pri kontroli lipida u krvi i štite od bolesti srca.

#3. Ishrana pečurkama pogoduje i dijabetičarima jer imaju mali sadržaj ugljenih hidrata, što neznatno utiče na nivo glukoze u krvi.

#4. Pečurke sadrže i antioksidante koji štite i obnavljaju ćelije, usporavaju starenje i dobri su za opšte zdravlje.

7_razloga_zašto_više_jesti_pečurke_v

#5. Pošto pečurke imaju u sebi i folat, preporučuje se da ih jedu žene koje hoće da zatrudne, kao i trudnice u prvom trimestru. Folna kiselina je poznata po tome što sprečava ozbiljne probleme sa kičmom i lobanjom bebe iliti „defekt neuralne cevi„.

#6. Pečurke u sebi sadrže dosta vode – oko 90%, što ih čini odličnom namirnicom u situacijama kad držite dijetu ili održavate idealnu telesnu težinu. Pored toga, pečurke nas čine brže sitim, što nas štiti od unosa previše kalorija i pomaže u očuvanju težine 🙂

#7. Pečurke su bogate sastojcima poput lektina (protein) i betaglukena (složeni ugljeni hidrati) koji su poznati po tome što smanjuju formiranje i rast raka. Jedno od istraživanja je pokazalo kako konzumiranje ekstrakta pečurki, pa čak i dnevni unos od 100g pečurki smanjuje rizik od raka dojke, dok je drugo istraživanje utvrdilo da žene koje jedu pečurke smanjuju rizik od oboljevanja raka dojke za 50-60% u odnosu na one koje ih ne jedu!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook