Fitnes

Plivanjem do zdravlja i vitke linije

Plivanjem do zdravlja i vitke linije
Podeli dalje

Većina nas je naučila da pliva još kao dete, ali ako i niste – nikada nije kasno naučiti. Pored toga što je zabavno, plivanje je i jedno od najzdravijih rekreativnih sportova. Ono opušta, blagotvorno deluje na psihu, kardio-vaskularni sistem, pluća, razvoj mišićnog i zglobnog aparata, pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih obolenja.

 

 

Većina nas je naučila da pliva još kao dete, ali ako i niste – nikada nije kasno naučiti. Pored toga što je zabavno, plivanje je i jedno od najzdravijih rekreativnih sportova. Ono opušta, blagotvorno deluje na psihu, kardio-vaskularni sistem, pluća, razvoj mišićnog i zglobnog aparata, pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih obolenja. Zato se ova aktivnost preporučuje svima, bez obzira na pol i godine.

 

Plivanjem se trenira celokupna muskulatura tela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, zadnjica i noge, stiče se zavidna kondicija i izdržljivost, čime se i usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje utiče i na lepotu tela. Plivanjem se troše kalorije i podstiče mršavljenje (slobodnim stilom za trideset minuta sagori se otprilike 350 kalorija!). Jednostavno rečeno, plivanje jača zdravlje!
Kad plivate uvek počnite sporije, zatim pojačavajte intenzitet kako vam se telo navikava i prilagođava plivanju. Možete početi sa plivanjem slobodnim stilom, pa se zagrejte prsnim plivanjem i drugim zahtevnijim plivačkim tehnikama. Obavezno obavestite vašeg lekara da nameravate da počnete sa plivanjem. Vremenom razmislite o intenzivnijim vežbama kao što je vodeni aerobik, koji je odličan za mišiće vaših ruku i bedara, a ujedno vam ubrzava i ritam srca.
Napravite fleksibilan raspored koji ćete lako uskladiti sa ostalim obavezama. Kad započnete, plivajte barem 30 minuta. Time ćete izvući najviše iz vežbe. Zapravo medicinska istraživanja su pokazala da je bolje da plivate u kraćim vremenskim blokovima, a pomoći će da vam ne dosadi rutina.
Tokom jednog sata plivanja slobodnim stilom možete sagoreti do 500 do 700 kalorija. Sat vremena prsnog plivanja sagoreva 750 kalorija i sjajno jača prsne mišiće. Najteži stil je leptir ili delfin i on sagoreva 800 kalorija za sat vremena. Leđni stil sagoreva 500 kalorija. Ukoliko se želite rešiti celulita na bedrima, plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima.
Nakon 30-ak (ili više) minuta provedenih u bazenu, osetićete se opušteno i pun pogodak bio bi odlazak u saunu na dodatno opuštanje i rasterećenje od briga i problema. Kako bi plivanje imalo bilo kakav učinak, prepručuje se svakodnevni trening od 30-ak minuta, ili barem tri puta nedeljno.
Pošto nam je glava jedina iznad površine vode, gubimo mnogo toplote, zato uvek plivajte sa silikonskom kapom, koja će vašem telu pomoći da zadrži energiju i bude izdržljivije. Isto tako, radije plivajte u toplijem nego u hladnijem bazenu, jer toplija voda podstiče bolju cirkulaciju i  sprečava neugodne grčeve. Nakon što završite sa treningom, nemojte odmah izlaziti iz vode, već lagano plivajte leđno kako bi se normalizovao krvotok.
Nikako nemojte plivati kad ste gladni ili punog stomaka. U letnjem periodu plivajte što više u moru, ali nikako ne preterujte, u slučaju grčeva odmah izađite iz vode i opustite se. Takođe, dosta je važno imati i odgovarajuću opremu, što podrazumeva i naočare za plivanje.
 
Izvor: Sportal
 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook