Ishrana i dijete

8 najzdravijih namirnica za žene

8 najzdravijih namirnica za žene
Podeli dalje

Zar ne bi bilo divno kada bi sva hrana koju jedete bila ukusna, hranljiva i zdrava istovremeno? Zdrava ishrana se ne svodi na stroge nutricionističke savete kojih se morate pridržavati kako biste održali manekensku liniju. Radi se o tome da se osećate dobro i zdravo, da ste dobro raspoloženi i imate dovoljno energije.

 


Neke namirnice mogu pomoži ženama u prevenciji bolesti poput raka dojke, osteoporoze, „toplotnih napada“ tokom menopauze, srčanog udara i šloga. Navodimo nekoliko namirnica koje bi svaka žena trebala da ubaci u svoju redovnu ishranu.

1. Paradajz
Sve dobrobiti po zdravlje koje nam donosi paradajz dolaze zbog visokog sadržaja likopena u njemu. Jedno istraživanje je pokazalo da je likopen odličan za prevenciju raka dojke i grlića materice. Sadrži moćne antioksidanse koje pomažu i u prevenciji srčanih oboljenja, kao i u mlađem izgledu kože, jer je štite od UV zraka.

2. Zeleno povrće
Zeleno popvrće poput brokolija, kelja i kupusa sadrži moćni enzim koji efikasno sprečava rak, po imenu tioglukozidaza, i za koji je dokazano da je odlična prevencija protiv raka dojke. Zeleno povrće takođe sadrži i sulforafan, koji je odličan u sprečavanju i olakšavanju simpotoma osteartritisa, česte vrste atrtritisa. Istraživači su takođe utvrdili da vitamin K u zelenom povrću znatno smanjuje rizik od preloma kuka. Vitamin K je potreban organizmu kako bi se u kostima aktivirali proteini koji sprečavaju osteoporozu, bolest koja četiri puta više pogađa žene nego muškarce.

3. Mahunarke
Mahunarke su jedna od najzdravijih vrsta namirnica za žene. U jednom istraživanju je utvrđeno da mahunarke mogu pomoći u prevenciji raka dojke zahvaljujući tome što su bogate flavanolima. Visok sadržaj rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana u mahunarkama pomaže u smanjivanju holesterola i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Soja sadrži izoflavon, koji pomaže u regulaciji i balansiranju hormona, što znatno pomaže kod problema u predmenopauzi i menopauzi.

8_najzdravijih_namirnica_za_žene_v
4. Bobičasto voće
Bobičasto voće – maline, kupine, jagode i borovnice, sadrže nutrijente, antocijanine, koji deluju kao odlična prevencija protiv karcinoma. Antocijanin izgra značajnu ulogu kad je u pitanju oporavak ćelija. Takođe smanjuje rizik od karcinoma dojke i digestivnih organa. Bobičasto voće je takođe bogato folnom kiselinom, koja je ženama potrebna u većim količinama tokom trudnoće. Proantocijani koje sadrži sok od brusnice uništavaju bakterije koje napadaju bešiku i tako pomažu kod problema i infekcija urinarnog trakta. Takođe mogu pomoći i kod gojaznosti jer sprečavaju taloženje masnih ćelija.

5. Nemlevene žitarice
Nemlevene žitarice su bogate rastvorljivjim i nerastvorljivim vlaknima koja znatno pomažu kod rešavanja problema sa varenjem kod žena. Ubacite u ishranu namirnice poput hleba od nemlevenih žitarica, kinou, raž i ovas. Visok nivo antioksidanasa u ovoj vrsti namirnica takođe sprečava prerano starenje kože. Nemlevene žitarica sadrže i složene ugljene hidrate, koje pomažu u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi.

6. Riba
Riba poput lososa, pastrmke, sardina, haringe i skuše sadrež u svojim tkivima ulja bogata omega-3 masnim kiselinama koje štite organizam od mnogih bolesti i infekcija. Ove kiseline su odlična prevencija kad su u pitanju bolovi u zglobovima, povišen pritisak i lupus. Prema jednom istraživanju, samo jedna porcija ribljeg ulja nedeljno smanjuje rizik od nastanka artritisa za 50%. Riblje ulje takođe pomaže u mršavljenju, smanjivanju obima struka i indeksa telesne mase. Omega-3 masne kiseline su neophodne tokom trudnoće za razvoj ploda i znatno pomažu kod postporođajne depresije.

8_najzdravijih_namirnica_za_žene_v1

7. Koštunjavo voće
Koštunjavo voće je prebogato mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje su dobra prevencija za srčana oboljenja. Takođe su izvrstan izvor vitamina E koji održava kožu i kosu u odličnom stanju. Koštunjavo voće može pomoći i u mršavljenju. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da su žene koje su svakodnevno jele 50 grama koštunjavog voća ubrzo počele da osećaju glad ređe i manje, i nisu se ugojile.

8. Jabuke
Jabuke su odličan izvor antioksidanasa koji pomažu u uništavanju slobodnih radikala. Slobodni radikali su supstance koje nastaju u organizmu i dovode do preranog starenja i raznih oboljenja. Neka istraživanja su potvrdila da polifenoli koji se nalaze u jabukama bukvalno mogu produžiti život osobi. U jednom istraživanju, starije žene su svakodnevno jele jabuke i nakon nekog vremena je utvrđeno da je nivo „lošeg“ holesterola opao u proseku za 23%, a nivo „dobrog“ porastao za 4%.

Ovo su samo neke od namirnica koje biste trebali da ubacite u ishranu kako biste bile zdravije i mršavije.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook