Ishrana i dijete

Ishranom protiv svinjskog gripa

Ishranom protiv svinjskog gripa
Podeli dalje

Budući da se svinjski grip, najverovatnije, širi na isti način kao i ostale vrste gripa, postoji verovatnoća da konzumiranje određene vrste hrane može pomoći u prevenciji i jačanju imuniteta. Ovom tematikom pozabavio se doktor John La Puma, autor knjige „Chef MD’s Big Book of Culinary Medicine“. Prenosimo Vam njegove savete za ishranu u borbi protiv H1N1 virusa gripa.
 

paradajz i brokoliBudući da se svinjski grip, najverovatnije, širi na isti način kao i ostale vrste gripa, postoji verovatnoća da konzumiranje određene vrste hrane može pomoći u prevenciji i jačanju imuniteta. Ovom tematikom pozabavio se doktor John La Puma, autor knjige „Chef MD’s Big Book of Culinary Medicine„. Prenosimo Vam njegove savete za ishranu u borbi protiv H1N1 virusa gripa.
Na prvom mestu, proizvodi bogati sastojkom po imenu Quercetin (bioflavonoid – hranljiva biljna materija, bogata vitaminom C i antioksidansima, odgovorna i za boju biljaka), kao što su jabuke, luk, brokoli, paradajz. Utvrđeno je da ovaj sastojak, zahvaljujući svojim anti-upalnim svojstvima, može pomoći u borbi protiv ovog virusa.

Takođe, hrana bogata vitaminom D je preporučljiva za konzumiranje jer je ovo doba kada vitamina D imamo malo u organizmu, samim tim smo podložniji virusima. Vitamin D je poznat da pospešuje stvaranje antimikrobnih supstanci u telu, tako da njegovo pojačano unošenje može pomoći u prevenciji i borbi od virusa. Mleko, losos, pržena riba (tuna, sardine)…,odlični su izvori ovog vitamina, kao i omege-3 i dobra preporuka.

Sledeća na listi preporuka je dobra, stara pileća supa – tanjir vruće, domaće supe smanjuje sluz i olakšava iskašljavanje. Kombinacija kuvanog povrća i piletine, osim okrepljenja, pomaže u jačanju imuniteta.

Listi je dodat i zeleni čaj – kako doktor La Puma kaže, ovaj čaj je bogat anti-virusnim sastojcima, jer u sebi sadrži viši nivo sastojka po imenu catechin – koji štiti od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, pa čak i rak. Preporuka je da se zeleni čaj svakodnevno konzumira, za jačanje zaštite od gripa, imuniteta i za poboljšanje opšteg zdravlja.

 
ljute papričiceJogurt i kefir sa aktivnim živim kulturama su sledeći na listi preporučene hrane doktora la Pume. Probiotici u ovim namirnicama mogu uticati na smanjenje simptoma prehlade i gripa. Preporučuje se i konzumiranje ljutih papričica koje, osim što pomažu u pročišćavanju sinusa, obiluju vitaminom C, koji ima antivirusna svojstva i stimuliše proizvodnju antitela, utičući tako na smanjenje pojave upale pluća, koja se može javiti kao posledica gripe.
   
U svakom slučaju, zdrava ishrana bogata vitaminima i topli napici najbolji su način da poboljšamo opšte zdravlje, pojačamo imunitet i time umanjimo šansu za dobijanje (svinjskog) gripa i drugih virusa.
 
 

Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook