Ishrana i dijete

Jesenji prirodni izvori vitamina

Jesenji prirodni izvori vitamina
Podeli dalje

Jesen je vreme kada imamo veliki izbor voća i povrća koje našem telu obezbeđuje neophodne vitamine i hranljive sastojke, kako za poboljšanje kože iznutra, tako i za lepotu i zdravlje spolja. Sledi spisak ukusnog voća i povrća za preporuku.

 

 

kruškeJesen je vreme kada imamo veliki izbor voća i povrća koje našem telu obezbeđuje neophodne vitamine i hranljive sastojke, kako za poboljšanje kože iznutra, tako i za lepotu i zdravlje spolja. Sledi spisak ukusnog voća i povrća za preporuku.

 

Kruške su bogate mineralima poput cinka, kao i vitaminom C, E i B. U 100g ovog voća nalazi se samo 59 kalorija; unos ovog voća, daje osećaj sitosti; a poznato je da štiti kardiovaskularni i sistem za varenje.

Grožđe je bogato magnezijumom, gvožđem i selenom; odličnoje kao antioksidans, pa se preporučuje za dijetalnu ishranu. Odlično deluje u borbi protiv bakterija i virusa, a u sebi, osim pomenutog, sadrži i vitamine A,B,C i E, organske kiseline, biljna vlakna i masti i drugo.

Kupine, bogate vitaminom C, ugljenim hidratima, organskim kiselinama, mineralnim solima, kao i koenzimom Q10, odličan su antioksidans i dokazan borac protiv starenja.

šljiveŠljive su bogate vitaminom A, C, E i magnezijumom; veliki su izvor kalijuma, kojije važan za pravilne srčane kontrakcije i pravilno funkcionisanje creva i mišića.

Praziluk sadrži čitavu paletu hranljivih materija, poput kompleks B vitamina, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa; konzumacijom praziluk apodstiče se bolji rad creva.

Brokoli u sebi sadrži hranljive sastojke koji štite organizam od oboljenja organa za varenje, srčanih bolesti kao i od raka. Obiluju vitaminom C, kolagenom, elastinom i hijaluronskom kiselinom i vrlo blagotvorno utiču na mladolikost kože i lepotu.

Kupus je odličan izvor vitamina C, biljnih vlakana, kao i koenzima Q10, praveći ga tako odličnim antioksidansom i odličnim u borbi protiv starenja.

 

bundeveBundeve su bogate beta karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, koji je neophodan za revitalizaciju kože. Osim toga, bundeve sadrže kalcijum, gvožđe i vitamin C. Ima malo kalorija i lako se vari, tako da je vrlo preporučljiva u svakodnevnoj ishrani, kuvana ili pečena.

Šargarepa je prebogata vitaminom A i samo jedna šargarepa na dan, dovoljna je da snabde sve potrebe za ovim vitaminom u toku dana. Kako nam je ovaj vitamin neophodan za normalan vid i dobro stanje kože i sluzokože, šargarepu valja redovno konzumirati.

 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook