Ishrana i dijete

Mediteranska piramida ishrane

Mediteranska piramida ishrane
Podeli dalje

Kako izgleda mediteranska piramida ishrane i zašto je preporučljivo pratiti ovaj režim dijete?

 

Prema istraživanjima koja datiraju još iz šezdesetih godina prošlog veka, kada je utvrđeno da ljudi koji nastanjuju oblasti Grčke i južni deo Italije imaju jako niske stope hroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja i raka, ali i veoma dug životni vek. Ovi podaci doveli su do nastanka mediteranske piramide ishrane.

Mediteranska piramida ishrane ne predstavlja klasičnu dijetu, već izmenjen način ishrane prilagođen tradicipnalnoj hrani iz okruženja Mediterana. Istraživanja su pokazala da je ovakav način ishrane među najzdravijima u svetu. Više detalja o ovom načinu ishrane i, uopšte, načinu života, potražite na sajtu Old ways.

mediteranska piramida ishrane
Ono što se iz ove piramide može videti, jeste da je mediteranska ishrana bogata voćem i povrćem, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i slično. Meso i slatkiši svedeni su na neki minimum, dok se neophodne masti uzimaju iz maslinovog ulja, ribe i morskih plodova. Ova istraživanja utvrdila su da žitelji Grčke imaju stopu srčanih oboljenja 90% nižu nego Amerikanci u to doba.

Ovakav način ishrane utiče na usporavanje procesa starenja i smanjuje rizik od dobijanja raznih vrsta kancera, dijabetesa i srčanih oboljenja.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook