Ishrana i dijete

Origano – začin carskog ukusa ili zaštita od virusa?

Origano – začin carskog ukusa ili zaštita od virusa?
Podeli dalje

Da li je origano samo običan začin i neizostavan dodatak italijanske kuhinje, ili ima i neka mnogo korisnija svojstva?

 

Da li vam je ikada palo na pamet, dok uživate u zalogajima svoje omiljene pice, da dodavanje ove biljke u pica sos može pomoći u borbi protiv virusa?

Ako osećate krivicu pošto ste se lepo najeli uživajući u  sočnoj pici, nove studije mogu vam pomoći da se osećate bolje. Pronađeno je da sastojak koji se nalazi u origanu podstiče jačanje imuniteta (bar je to dokazano u laboratoriji na kulturama ćelija). Naravno, ovaj podatak nikako ne treba da vam bude izgovor da se prejedate konzumirajući pice, kao da ni ovo jelo bude svakodnevno na vašem meniju. Odavno su nam poznate činjenice da brojne biljke i začini koji se  dodaju u jela imaju veliki značaj u prevenciji ili lečenju različitih oboljenja i bolesnih stanja (za to postoje i mnogobrojni dokazi i naučna istraživanja).

origano-v

Gore spomenuta studija sprovedena je na Arizona Univerzitetu u SAD-u, a krajem februara prošle godine rezultati studije zvanično su i publikovani u naučno-istraživačkom časopisu Applied Microbiology. Objavljeno je da kada je aktivni sastojak origana bio direktno apliciran u laboratorijske miševe, virusna infekcija norovirusom bila je inaktivirana.

Ova grupa virusa uzrokovala je masovna oboljevanja na brodovima, jer čest uzrok bolesti gastrointestinalnog sistema i izuzetno je teško da se izbegne u zimskom periodu. Ipak, dobijeni rezultat ne može tako lako i odmah da se prevede na humani nivo i da vam da odgovor koliko origana da dodate u vaš pica sos kako bi povećali imuni odgovor.

beomed baner

Ove i slične odgovore daće naredne studije koje se u skladu sa tim pitanjima trenutno realizuju na navedenom univerzitetu. Vi u svakom slučaju umesto ekstra sira na vašu picu dodajte ili tražite u restoranu ekstra origana.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook