Ishrana i dijete

Osnove Low Carb dijete by Strongman

Osnove Low Carb dijete by Strongman
Podeli dalje

Ako vas zanimaju osnove Low Carb dijete i kako da ona najkvalitetnije utiče na vas, evo šta o tome kaže Milan Jovanović Strongman.

Nije tajna da je Low Carb dijeta način ishrane o kojem se sve češće i sve više govori. Međutim, stvari su daleko ozbiljnije i delikatnije od pukog menjanja načina ishrane, neophodno je obratiti pažnju na mnogo toga, o čemu nam Milan Jovanović Strongman govori već neko vreme.

Evo o čemu se radi.

Probaću da dam osnove low carb dijete i ulaska u takozvanu ketozu, prirodno topljenje sala kao glavne energije.

Glavni izvor energije organizmu je glikogen. I on se skladišti u jetri, mišićima i salu. S tim što jetra i mišići imaju ograničen kapacitet skladištenja a salo neograničen. Sav višak koji pojedete ne bude izbačen u WC-u, nego se pretara u salo.

Zašto se salo ne topi? Pa organizmu je lepo da ima glikogen na koji je navikao kao primarno gorivo. Jednostavno, ugljeni hidrati koje unosimo ne dozvoljavaju salu da se topi i blokiraju hormone koji tope salo. Drugim rečima, od mnoštva hartije nabacane na drva vatra se gasi, umesto da gori bukva, a u našem slučaju salo.

osnove-low-carb-dijete-by-strongman-v
Ako neko vreme nema ugljenih hidrata u ishrani, organizam prebacuje PREKIDAČ na sekundarno gorivo, a to je mast iz masnih ćelija koja se razgrađuje u jetri. Razgrađena mast postaje KETON i mozak koristi ketone kao gorivo. A mi smo u ketozi. To znači da nam se topi salo i hrani telo (neka mi ne zamere stručnjaci na banalnom shvatanju materije… pa i ako zamere zabole me).

 
I, za kraj, odgovori na neka od najčešćih pitanja:

 

 1. Koliko vremena prođe dok ne uđemo u ketozu? Pa barem tri nedelje.
 2. Kako se osećamo u toku tih par nedelja pre ketoze a bez ugljenih hidrata? Kao govno
 3. A posle? Sasvim okej. Plus vam milo što mršavite
 4. Masno? Da. Badem, lešnik, orasi, masline, …
 5. Kako da treniram bez ugljenih hidrata? Muči se dok ne kvrcne i pređeš na drugo gorivo.
 6. Meni je to teško – Pa budi debeo
 7. Koliko ugljenih hidrata dnevno smem da pojedem? Ispod 30 grama.

Save

Save


Podeli dalje

3 komentara

Click here to post a comment

 • Dijeta nije nesto univerzalno, ono sto radi za jednu osobu ne radi za drugu. Problem kod ovih univerzalnih dijeta je sto ce raditi kod odredjene grupe ljudi kod drugih nece. Umesto pracenja dijeta koje su univerzalne naucite da slusate svoje telo, organizam u celini i ubrzo cete shvatiti sta vam prija, a sta ne.
  Talozenje sala je odgovor na neodgovarajucu dijetu, stres u zivotu i mnoge druge stvari. Kazu da su gojazne osobe ustvari neuhranjene jer njihov organizam ne dobija adekvatnu kolicinu kvalitetne hrane koja im je potrebna, a ono sto konzumiraju organizam tretira kao smece i zato ga i talozi u salo (masti), kantu za djubre. Sad zamislite ako krenemo da koristimo djubre kao osnovni izvor energije kako ce to da utice na nas oranizam kad krenu svi ti toksini da se oslobadjaju i krenu da grade nase telo 🙂
  Ni malo prijatna misao verujem svima nama.

  • Potpuno ste u pravu.I sama sam drzala nebrojeno puta dijete sa smanjenim sadrzajem ugljenih hidrata bez nekog veceg uspeha.Uravnotezena dijeta, jaka volja i uspeh je tu.

 • Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama.
  Sa ovim programom, dokazano je u praksi, može se smanjiti čak i do 4 cm u obima stim što je za osobe koje imaju potrebu za većim skidanjem kilaže i regulisanja masnoća neophodno je da nakon korišćenje C9 paketa nastave sa korišćenjem paketa F.I.T. 1

Facebook