Ishrana i dijete

Praznična detoksikacija

Praznična detoksikacija
Podeli dalje

Bilo da tek započinjete ili ste uveliko zagazili u slavlje, praznična detoksikacija je nešto što će vam pomoći da preživite gastronomske fešte. Evo i kako.

 

Nutricionista i savetnik za zdravlje poznatih, Mikaela Reuben, u intervjuu za Yahoo, podelila je savete za prazničnu detoksikaciju, kako bismo u prazničnim obrocima uživali na pravi način i bez griže savesti.

Budući da u vreme praznika jedemo hranu bogatu proteinima, šećerom, sirom…; praznična detoksikacija je osmišljena tako da telu omogući pauzu od ovih gastronomskih grešnih izazova 🙂 Fokus detoksikacije za vreme praznika je na konzumiranju neobrađene hrane bez šećera i ostalih aditiva; na namirnicama bogatim zdravim mastima, vlaknima i hranljivim materijama. Detoksikaciju bi trebalo praktikovati bar 1-2 dana nedeljno (3x nedeljno je idealno) za postizanje pozitivnih rezultata.

Svrha praznične detoksikacije nije da poremetite način ishrane, već da uključite (dodate) one namirnice koje će pomoći da teška hrana ne ostavi posledice po vašu kilažu.

praznična_detoksikacija_v

Zbog toga Mikaela preporučuje da uzimate jabukovo sirće svakodnevno, najbolje ujutru ili posle prvog obroka, kako biste smanjili nivo glukoze i pospešili varenje, sprečavajući skladištenje masti u telu.

Takođe, preporučljivo je da, pre svakog obroka, pojedete po šaku zelenila – tako ishrani dodajete neophodna hranljiva vlakna i kontrolišete unos namirnica, jer dobijate osećaj sitosti, pa nećete pasti u iskušenje da pojedete i više nego što organizmu treba.

Dodatak povrća obrocima pomaže pri varenju, naročito kada su u pitanju jela bogata proteinima. Takođe, smoothies (frapei) su nezamenjiv pomagač u prazničnim danima! Iskombinujte povrće i voće koje volite, bez dodatka šećera, i učinićete veliku stvar za svoj organizam: em ćete pospešiti detoksikaciju, em ćete biti puni energije.

praznična_detoksikacija_v1

Sok od limuna ili limunova voda pomažu pri varenju, stvaranju enzima i kontroliše nivo šećera u krvi, tako da je preporučljivo uzimati ga svakodnevno. Pored toga, grickalice poput orašastih plodova (orasi, lešnici, bademi…) pomažu u osećaju sitosti i odlična su zamena za slatkiše i grickalice za kojima, inače, obično posežemo.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Šta postižemo uzimanjem sveže ceđenog soka od aloje?
    -Aloja najpre deluje u tankom crevu tako što očisti crevne resice, normalizuje varenje i obezbeđuje urednu stolicu.
    -Jača opšu otpornost organizma i pomaže u samoodbrani od bolesti.
    -Hrani svaku pojedinačnu ćeliju i najbolji je prirodni detoksikator organizma:oslobađa organizam od različitih otrova i štetnih supstanci, posebno slobodnih radikala koji mogu da oštete normalne ćelije ili da izazovu malignu alteraciju.

Facebook