Ishrana i dijete

Super hrana za savršenu kožu i kosu

Super hrana za savršenu kožu i kosu
Podeli dalje

Koja vrsta hrane je super hrana za savršenu kožu i kosu i šta je preporučljivo (više) jesti u tu svrhu?

 

Kako paziti na kožu i kosu? Neki se kunu u losione, kreme i preparate za kosu, dok se neki okreću prirodi i svemu što ona ima da ponudi. Skeptični ili ne, tek hrana koju jedemo utiče na kvalitet kože i kose, možda i više nego što mislimo.

Losos je riba prepuna Omega-3 masnih kiselina, B12 vitamina i gvožđa – sastojaka koji, između ostalog, hrane kožu i kosu i pospešuju njihovu hidrataciju. Visok nivo proteina iz živinskog mesa hrani kožu i kosu, čineći je otpornijom na pucanje i perutanje.


Zeleno povrće
, poput spanaća i brokolija su odlični izvori vitamina A i C, koji su telu neophodni za proizvodnju sebuma; pored toga, hrane kožu kalcijumom i gvožđem. Pasulj, sa druge strane, svojim proteinima promoviše rast kože, a takođe je odličan izvor gvožđa, cinka i biotina. preporučena nedeljna doza je tri i više šolje.

Mlečni proizvodi sa niskim procentom masti su odličan izvor kalcijuma, neophodnog za rast kose, kostiju i zdrav izgled kože. Pored toga, sadrže i važne proteinske sastojke, surutku i kazein.

Šargarepa je preporučljiva zbog visoke količine vitamina A koji, pored blagotvornog dejstva na oči i vid, promoviše zdrav izgled kože i povoljno utiče na vlasište kose, što je neophodno za zdravu, sjajnu, čvrstu i kvalitetnu kosu.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook