Ishrana i dijete

Superhrana za borbu protiv prehlada i gripa

Superhrana za borbu protiv prehlada i gripa
Podeli dalje

Sezona prehlada i gripa je uveliko u toku, stoga evo nekoliko saveta za borbu protiv njih na prirodan način. Koje namirnice pomažu protiv prehlade i gripa, saznajte baš sada.

 

#1 Grčki jogurt

saveti za lecenje gripaOvaj visokoproteinski jogurt je pun probiotika i odličan za podsticanje rada imunog sistema, a time i zaštite organizma od virusa i prehlada. Grčki jogurt se od naših razlikuje po tome što je kremast i gust,a to se dobija ceđenjem. Ako ga ne možete naći u prodavnici, napravite ga sami – evo kako.

#2 Losos

Masna riba poput lososa je bogata omega 3 kiselinama i proteinama, koji podstiču rad imunog sistema i stvaraju antitela za borbu protiv gripa i zimskih prehlada. Jedite ga bar tri puta nedeljno za optimalne rezultate.

#3 Jaja

Jeste li znali da u samo jednom jajetu imamo gotovo 7g proteina, koji je od suštinskog značaja za izgradnju mišića i održavanje tela jakim? Dnevna preporučena doza proteina je 50g, tako da je odlično uvrstiti jaja u svakodnevnu ishranu – za doručak, užinu, večeru, u kolačima i slično. Pored toga, jaja su bogata mineralima i vitaminima – naročito B6 i B12, koji doprinose uravnoteženom imunom sistemu.

#4 Paprike i zeleno povrće

Ovo su namirnice koje prosto pucaju od Vitamina C, čime vas čine otposnijim na prehlade i viruse. Pojačajte unos prokelja, spanaća, zelene salate, brokolija i paprike, kako biste se uspešno izborili sa zimskim zdravstvenim problemima. I, ne zaboravite – ne kuvajte ga predugo, kako ne biste izgubili sva hranljiva svojstva. Mnoga od navedenih povrća idealna su da se jedu sirova, a ostala možete pripermiti i na pari i tako očuvati sve vitamine i minerale.

#5 Orasi

Pored toga što su puni proteina, orasi su odličan izvor selena i cinka – minerala koji su neophodni za zdravlje imunog sistema. Umesto da jedete kojekakve grickalice, snabdite se orasima i njih konzumirajte za užinu ili između obroka – vaše zdravlje će to umeti da ceni.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook