Ishrana i dijete

Hrana za sve preko 40te

Hrana za sve preko 40te
Podeli dalje

hrana za sve preko 40teDok smo mlađi, može nam se progledati kroz prste, možemo sebi dozvoliti povremena opuštanja i uživanje u čarima brze hrane, a da se ne odrazi na liniju. Već kako pređemo 40-tu, način na koji se telo ponaša sa svakim unetim zalogajem se menja. Posle 40-te, treba uvesti izmene u ishranu i prilagoditi je novom dobu.

Dok smo mlađi, može nam se progledati kroz prste, možemo sebi dozvoliti povremena opuštanja i uživanje u čarima brze hrane, a da se ne odrazi na liniju. Već kako pređemo 40-tu, način na koji se telo ponaša sa svakim unetim zalogajem se menja. Posle 40-te, treba uvesti izmene u ishranu i prilagoditi je novom dobu.

Ulaskom u četrdesete godine života, metabolizam se menja (opada) i podložniji smo rizicima od dobijanja dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, kardiovaskularnih oboljenja i slično. Zato je važno promeniti neke stare navike po pitanju načina života i ishrane. A evo i predloga.

#1 Soja

Soja je bogata izoflavonima – sastojcima koji se u telu pretvaraju u biljne estrogene koji su zaslužni za sprečevanje nekoliko vrsta raka, povećavaju otpornost kostiju u post-menopauzi, pospešuju mušku plodnost, smanjuju holesterol i trigleciride u krvi i štite od srčanih bolesti. Soju treba jesti dva do tri puta nedeljno.

#2 Piletina

Pileće meso je odličan izvor proteina, pomaže u održanju telesne težine i izgradnji mišića, a odlična je alternative crvenom mesu. Jedite piletinu dva do tri puta nedeljno, bez kožice (koja sadrži najviše masti) bareno ili prženo na grilu.

#3 Riba

Riba obiluje Omega3 masnim kiselinama koje pomažu u borbi protiv aritmije i ostalih srčanih oboljenja, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od udara. Preporučena dnevna doza je oko 4g, a najbolji izvori ovih dobrih masti su losos, tuna, sardine, haring i skuša. Jedite ribu najmanje četiri puta nedeljno za optimalne rezultate, kuvanu u vodi ili na pari, ili prženu na grilu.

#4 Paradajz

Paradajz je bogat likopenom – antioksidantom koji štiti od ćelija raka, pospešuje rad srca i jača imuni sistem. Preporučena dnevna doza ovog sastojka je 5 do 10 miligrama i najbolje se apsorbuje u kuvanom stanju, tako da možete piti sok od paradajza, jesti čorbu od paradajza, koristiti pire u kuvanju, pravljenju sosa i slično.

#5 Punomasno mleko

Poznato je da je mleko osličan izvor kalcijuma, koji nam je neophodan u kasnijim godinama, da štiti kosti i koštanu srž zatim sadrži visok nivo esencijalnih masnih kiselina i proteina koje podstiču rad i obnavljanje tkiva i slično. Preporučljivo je piti dve šolje mleka dnevno, a možete ga koristiti i kao dodatak jelima: u kačamaku, žitaricama, kad pravite frape i slično.

#6 Bademi

Ako jedete bademe, sprečavate pojavu srčanih bolesti, dijabetesa, snižavate holesterol i šećer, jačate imunitet i sveopšte zdravlje. Kao bogat izvor proteina, minerala, magnezijuma, fosfora i kalcijuma, preporučljivo ih je jesti bar tri do četiri puta nedeljno.

#7 Trešnje

Višnje u sebi sadrže sastojak antocijanin, antioksidant koji usporava razvoj ćelija raka u crevima; a odličan je borac protiv artritisa, reume i gihta.  Preporučeno je jesti trešnje najmanje četiri puta nedeljno, bilo same ili pomešane sa jogurtom, a pomaže i da pijete sok ili jedete slatko.

#8 Ovas

Ovas je žitarica koja u sebi sadrži beta-glukane: složene ugljene hidrate koji štite i jačaju imuni sistem, snižavaju šećere i masti u krvi, štite od bakterijskih i virusnih infekcija, pomažu u borbi protiv raka. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje svega 3g ovasa dnevno dovoljno da se nivo holesterola snizi za 5% do 10%! Jedite ga u kaši ili sa običnim jogurtom, najbolje za doručak.

Izvor


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Ovo bismo svi trebali da uvrstimo u svakodnevnu ishranu,zdravo i korisno,hvala na informativnom tekstu 🙂

Facebook