Ishrana i dijete

Avokado prirodna riznica zdravlja

Avokado prirodna riznica zdravlja
Podeli dalje

Avokado prirodna riznica zdravlja je, na našim prostorima, nedovoljno iskorišćena a vrlo hranljiva namirnica o kojoj se malo zna. 

 

Za početak, u pitanju je voćka koja potiče iz Meksika i koju još nazivaju aligatorskom kruškom zbog svoje hrapave i aligatorske kore, iako se u receptima spominje i sprema uz salate i jela od povrća i mesa. Zašto je važno informisati se o avokadu i kakve sve koristi od njega imamo?

Mada je u daljoj prošlosti bio poznat kao namirnica koja podstiče seksualne moći aka želju i potenciju, to nije (glavni) razlog za uvrštavanje avokada u svakodnevni jelovnik. Avokado je odličan izvor monozasićenih masti – najzdravije masti,  za koje se zna da smanjuju nivo holesterola, odličan su antioksidant,  ubrzavaju metabolizam i brže nas čine sitim.  Ovi sastojci, nađeni u prirodnom stanju, kao što je ovde slučaj, smanjuju nivo stresa u organizmu i sprečavaju nastanak bolesti. Pored toga, avokado je bogat i  sastojcima poput: vlakana, proteina, magnezijuma, kalijuma, folata, vitamina A, C i E, luteinom; čineći ga odličnim borcem protiv slobodnih radikala, bolesti poput raka, dijabetesa, hroničnih oboljenja srca.

Budući da je prava jedna zdravo hranljiva prirodna bomba, neophodno je znati koliko ga unositi, kako se ne bi desilo da preteramo. S tim u vezi, dobro je znati da 100g avokada sadrži 177 kalorija i 17g masti: za osobe sa željenom težinom, preporučeni unos je ¼ – ½ avokada dnevno; dok osobe koje bi da smršaju treba da ga unose 1/8 – ¼ dnevno.

Kupovina

Odličnog je ukusa i može se konzumirati na više načina i u najrazličitijim jelima. Pre nego što pomenemo samo neke od njih, treba da znate na koji način odabrati pravi – baš kako treba – zreli avokado. Kada kupujete, gledajte da je avokado malo mekan, ali bez tamnih mrlja ili pukotina po kori, a kada ga blago promućkate, čuje se semenka  – to znači da je zreo i spreman za jelo. Plod koji je čvrst i svetlije zelen nije dovoljno zreo, ali u nedostatku boljeg, možete ga kupiti, uviti kod kuće u papir i pustiti par dana da sazri – na sobnoj temperaturi.

Recepti

Avokado u ishrani najpoznatiji je u vidu gvakamole (Guacamole) sosa. U pitanju je sos koji se pravi od zgnječenog avokada i kombinacije slano ljutih začina: bibera, ljute papričice, crnog i belog luka, paradajza, soka od limete, začina po želji i ukusu. Pored toga, avokado se koristi u salatama, kao prilog pljeskavici i ostalim jelima od mesa, kao namaz ili pašteta, u milk šejku ili kao čorba.

Za koji god recept i način pripreme da se odlučite, jedno je sigurno – avokado je namirnica odličnog, puterastog ukusa i prava riznica zdravlja. Prijatno!

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook