Ishrana i dijete

Vikinška dijeta o kojoj svi pričaju

Vikinška dijeta o kojoj svi pričaju
Podeli dalje

Kako izgleda i šta obuhvata vikinška dijeta o kojoj svi pričaju i zbog koje je Holivud poludeo?

 


Kakva Atkinsonova, ili dijeta po krvnim grupama – vikinška dijeta je prava stvar, ako je verovati (samo) čitavom Holivudu. I, nažalost, nije u pitanju ništa vezano za neodoljivog Alexandera Skarsgarda, već je reč o dijeti ili, bolje rečeno, režimu ishrane koji uključuje mnogo ribe, žitarice, korenastog povrća, voća i ulje od repice.

vikinška_dijeta_o_kojoj_svi_pričaju_v
Vikinška ili nordijska dijeta je, dakle, fokusirana na to da se jede hrana bogata omega – 3 kiselinama, a izbegava prerađena i hrana bogata zasićenim mastima.

Dijetu su osmislili kuvari René Redzepi i Claus Meyer kao regionalni pokret koji će raditi na informisanju javnosti o štetnosti prerađene hrane, aditivima u namirnicima, visokorafiniranih žitarica i masovnoj proizvodnji živini i mesa. U svom restoranu Noma, ova dva vizionarska kuvara su sastavila čitav jedan meni od divljači, morske ribe, korenastog povrća i celih žitarica koji je, tokom godina, prerastao u način ishrane koji se praktikuje (uz manje izmene prilagođene podneblju) širom sveta.

vikinška_dijeta_o_kojoj_svi_pričaju_v1
A prema smernicama koje je usvojio Nordijski savet ministara 2005. godine, idealan nedeljni meni vikinške dijete podrazumeva sledeće:

– meso 3x nedeljno

– morski plodovi 2x nedeljno

– vegetarijanska jela 2x nedeljno

– neograničene količine korenastog povrća, voća i orašastih plodova i celih žitarica.

Za vikinšku dijetu se tvrdi da sprečava upalne procese u organizmu, topi kilograme, snižava visok pritisak, smanjuje rizik od dijabetesa, a istovremeno i simptome ove bolesti, kao i da smanjuje rizik od ateroskleroze (bolest zapušenih arterija).

 

Izvor


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Deluje zanimljivo, ali gde je tu zapravo hrana? 7 obroka nedeljno? I davljenje u žitaricama i koštuničavom voću ostatak nedelje?

    Sve u svemu, meni se sviđa izbor namirnica, uz povećane količine mesa. 🙂 Možda i jaja, i mlečnih proizvoda.. 😀 Ne, nikako nije dijeta po mom ukusu. 🙂

  • Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama.
    Sa ovim programom, dokazano je u praksi, može se smanjiti čak i do 4 cm u obima stim što je za osobe koje imaju potrebu za većim skidanjem kilaže i regulisanja masnoća neophodno je da nakon korišćenje C9 paketa nastave sa korišćenjem paketa F.I.T. 1

Facebook