Ishrana i dijete

Voda u svakodnevnoj ishrani

Voda u svakodnevnoj ishrani
Podeli dalje

Kako voda u svakodnevnoj ishrani pomaže i doprinosi boljem zdravlju? Poslušajte ove savete i primenite i učinite nešto dobro za sebe.

 

 

Voda čini 50 do 60 odsto našeg tela, pomaže u disanju, reguliše telesnu temperature, pomaže u funkciji mišića, prenosi hranljive sastojke i odnosi štetne, pomaže u održavanju kože i tena lepim i svežim…blagodeti su višestruke. Ipak, ljudi često smetnu s’ uma da u toku dana popiju i jednu čašu, a kamo li 8 (najmanje preporučena dnevna doza)! Svaki deo tela zavisi od ove važne tekućine – mozak se sastoji od 75% vode, krv od 82%, a pluća gotovo 90%.

Osim što je neizostavna komponenta svakog organizma, voda pomaže i u regulisanju težine. Što više vode unosite, metabolizam brže radi. Ako je telo naviknuto na neuzimanje vode, ono je zapravo zadržava u predelu članaka,oko bedra i struka; onog momenta kad krenete sa svakodnevnim preporučenim unosima vode, te naslage će nestati i izgubićete na težini. Osim toga, ako patite od grčeva ili imate problema sa kontrolom gladi – popijte čašu vode. Ovo je brz i jednostavan način za otklanjanje bola i zavaravanje stomaka. Popijte čašu vode nakon užine i jednu nakon obroka – sigurno ćete zavarati glad za u narednih nekoliko sati.

Vodu možete uneti i konzumiranjem namirnica poput mleka, soka, pojedinog voća i povrća; ono što trebate izbegavati jesu kafe i gazirana pića – ona utiču na gubitak tečnosti i pojavu dehidriranosti. Kada je telo dehidrirano – čak i pre nego što shvatite da ste žedni, jetra priskače u pomoć bubrezima, usporavajući rad metabolizma u otklanjanju viška masti.

Dovoljno je samo malo volje i organizacije, kako biste unosili dovoljno vode u organizam, čak i ako ste ovisnik o kofeinu. Postarajte se da uvek uz sebe imate flašicu vode – u tašni, kolima, na random stolu… Takođe, trudite se da ujutru umesto kafe popijete đus; jedite dosta voća; na poslu umesto pauze za cigaretu napravite pauzu za čašu vode; ako vam se voda ne pije – pojedite nešto slatko, brzo ćete se predomisliti. Jednom kad telo “prevarite” i naviknete, posle je lako. Uzimajte dovoljno tečnosti – Vaše telo znaće to da ceni i pokaže.

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook