Lice i telo

Smirite opekotine od sunca prirodnim putem

Smirite opekotine od sunca prirodnim putem
Podeli dalje

smirite opekotine od sunca prirodnim putemMa koliko se pazili i vodili računa da ne izgorimo, svima nam se pre ili kasnije desi da pocrvenimo na suncu. Srećom, u kuhinji su nam uvek pri ruci prirodni lekovi za smirivanje opekotina.

Ma koliko se pazili i vodili računa da ne izgorimo, svima nam se pre ili kasnije desi da pocrvenimo na suncu. Srećom, u kuhinji su nam uvek pri ruci prirodni lekovi za smirivanje opekotina.
 
#1. Jogurt
Stare dobre uspomene na detinjstvo, kada su nas mame na moru mazale jogurtom da smire i izvuku crvenilo iz kože, nakon celodnevnog jurcanja po plaži i igranja peskom. Jogurt blagotvorno i umirujuće deluje na crvenu i vruću kožu, izvlačeći upalu i istovremeno hidrirajući i hraneći kožu.
#2. Sirće
Obično kuhinjsko sirće sipano na peškir ili krpu, nasloniti na kožu i ostaviti da deluje što duže. Ako vam smeta težak miris sirćeta, a vi ga razblažite sa vodom i ponovite postupak.
#3. Soda bikarbona
Razmutite sodu bikarbonu sa sirćetom, mlekom ili vodom i nanesite smesu na izgorele delove kože, ostavite da deluje preko noći i do sutradan bi crvenilo trebalo proći. Takođe, napravite mlaku kupku sa kašikom-dve sode bikarbone i lezite u vodi 15 do 20 minuta.
#4. Krastavci
Krastavci u sebi sadrže dosta lekovite vode i kao takvi, odlično pomažu u smirivanju opekotina od sunca. Dovoljno je da ga nasečete na kolutove i stavite na oštećena mesta na koži, smiruju upalu i hlade kožu.
#5. Čaj
Obloge od crnog ili zelenog čaja čine čuda sa crvenilom i opekotinama od sunca. Dovoljno je da napravite jači čaj, sačekate da se malo ohladi, natopite krpu ili peškir i nanesete na sporne delove kože. Ostavite da deluje što duže tj. dok koža ne upije svu tečnost čaja, najbolje preko noći i ujutru isprati mlakom vodom.

Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook