Lice i telo

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima
Podeli dalje

Ulje crnog kima važi za 3 najpopularnija ulja na našim prostorima. To sigurno nije bez razloga. U ovom tekstu ćemo upravo pokušati da vas upoznamo sa nekim njegovim najbitnijim prednostima, zbog kojih ovo ulje zasluženo ima takvu popularnost.

 

Ovo ulje se u narodi naziva još i ulje crnog kumina, i čokorotovo ulje.

Od čega se sastoji ulje crnog kima i kako se dobija?

Ovo ulje se dobija od zrelih semenki biljke crni kim pomoću metode hladnog cedjenja. Zanimljiv je podatak da u sastav ovog ulja ulazi čak oko 120 aktivnih sastojaka, medju kojima su svakako mnogobrojni vitamini, minerali i kiseline.

Od vitamina najviše ima vitamina B komplexa, a što se minerala tiče tu moramo spomenuti pre svega cink, kalcijum i gvoždje, a sadrži i fosfor i bakar ali i malo manjim količinama.

Jako je bitno da znate da se u ulju od crnog kima nalaze vrlo važne omega 3 i omega 6 masne kiseline koje se često povezuju sa boljim zdravljem i mršavljenjem.

Koje su najbitnije prednosti ulja crnog kima?

Za ovo ulje važi jedna stara legenda koja kaže da može izlečiti skoro sve osim smrti. To verovanje nije daleko od istine, a najbitnije prednosti ćemo vam predstaviti u nastavku:

ulje_crnog_kima_m

Neguje vašu kožu i utiče na smanjenje akni. Pokazalo se da ovo ulje efikasno utiče na suzbijanje akni, a takodje možete sa njim tretirati i ožiljke, ekceme ili psorijazu. Pored toga, smanjuje već postojeće bore i sprečava u odredjenoj meri pojavu novih.

Ojačaće vaš imunitet. U periodu kada su prehlade sve češće i vrebaju razne bolesti jako je bitno da imamo što jači imunitet. Ulje od crnog kima će vam pomoći u tome ukoliko ga konzumirate svakodnevno u periodu od mesec dana. Za zdrave osobe koje bi ga koristile iz preventivnih razloga dovoljno je jednom do dva puta dnevno da uzmete oko 20 kapi ovog ulja.

Može sniziti visok holesterol. Ulje crnog kumina utiče i na snižavanje lošeg holesterola kao i nivoa glukoze u našoj krvi pa osobe koje imaju takvih problema mogle bi početi da ga koriste.

Može se koristiti u terapiji za dijabetes. Sve više stručnjaka preporučuje da ovo ulje kombinujete sa osnovnim lekovima u borbi protiv dijabetesa.

Pored ovih najbitnijih prednosti, ulje crnog kima važi za efikasnu preventivu protiv malignih oboljenja, zatim kao odličan lek za bolju probavu i povišen krvni pritsak. Pre korišćenja bilo bi dobro da se posavetujete sa svojim lekarom i da prema tome pravite plan korišćenja ovog sjajnog ulja.

Autor: Milan Radojičić


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook