Zdravlje žene

5 načina da ublažite simptome menopauze

5 načina da ublažite simptome menopauze
Podeli dalje

Kako da ublažite simptome menopauze i učinite da ovaj period u životu prođe što bezbrižnije?

 

Menopauza je životna faza koju nijedna žena ne može preskočiti, ali postoje načini da se tegobe menopauze ublaže.

#1. Piće

Istraživanja su utvrdila da žene koje piju jednu čašu alkohola dnevno imaju mnogo manje šanse da se ugoje u srednjim godinama (za vreme menopauze) od onih žena koje alkohol uopšte ne konzumiraju. Pored toga, otkriveno je i da čaša crnog vina dnevno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

#2. Hrana

Da smanjite valunge i noćno znojenje, preporučuje se da izbegavate hranu sa visokim procentom rafinisanog šećera i masti – ukratko – sve one slatko slasne grickalice, bombone, torte i, umesto toga, obogatite ishranu voćem i ribom.

#3. Pokretljivost

Ne treba nam naučnik da shvatimo kako bez redovnog vežbanja ne možemo održati idealnu figuru, zato je vežbanje od suštinskog značaja. Redovno bavljenje sportom, čak i ako je to pola sata, umanjuje rizik od dobijanja viška kilograma tokom menopauze.

#4. Telesna težina

Noćno znojenje i valunzi su povezani sa kilažom. Pojedina istraživanja su pokazala kako ovi simptomi izostaju kod onih žena koje su izgubile bar 10% svoje kilaže u toku jedne godine.

#5. Disanje

Jedno istraživanje Mayo klinike pokazalo je da ujednačeno, duboko disanje smanjuje simptome menopauze za pola i preporučuju sledeći način disanja: dva puta dnevno u intervalu od 15 minuta, praviti 6 sporih dubokih i potpunih udisaja 6 puta u minuti. Javite nam rezultate.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook