Zdravlje žene

Angelina Jolie uklonila jajnike

Angelina Jolie uklonila jajnike
Podeli dalje

Dve godine nakon preventivne duple mastektomije, Angelina Jolie uklonila jajnike i jajovod radi smanjenja rizika od raka grlića materice, bolesti od koje joj je umrla majka.

 

Kako smo saznali iz otvorenog pisma u NY Timesu, Angelina Jolie se na ovaj potez odlučila iz razloga što je otkrila da u sebi ima mutaciju BRCA1 gena kojim ima 87% šanse da oboli od raka dojke, kao i 50% šanse da oboli od raka jajnika. Kako je od raka izgubila majku, tetku i baku, logičan sled je bio da se podrvrgne preventivnoj mastektomiji.

Šta je histerektomija

Dve godine nakon te operacije, Angelina Jolie je ponovo izašla u javnost, objavivši da je uradila preventivno uklanjanje jajnika i jajovoda. Rezultat ove operacije je nametnuta menopauza, u koju je glumica ušla u svojoj 39 godini.

Iako je nemoguće ukloniti sve rizike, glumica je svesno uradila to što jeste, kako bi umanjila šanse za oboljevanje od bolesti koja joj je već odnela tri bliske osobe; kao i zbog činjenice da želi što duže da živi zbog svoje 6-oro dece.

angelina_jolie_uklonila_jajnike_v

Vest je u svega par sati obišla ceo svet i već su se pojavili oprečni komentari – od onih koji podržavaju glumičinu hrabru i smelu odluku, do onih koji je kritikuju i osporavaju nepotrebni odlazak pod nož, ali i pričanje o problemu.

Šta vi mislite?

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook