Zdravlje žene

Glavni uzrok depresije

Glavni uzrok depresije
Podeli dalje

Istraživači sa Univerziteta Granada utvrdili su glavni uzrok depresije – i nije u pitanju genetska predispozicija, već nešto sasvim drugo.

 

Prema saznanjima do kojih je ova grupa naučnika iz celog sveta došla, glavni uzrok depresije je zlostavljanje u detinjstvu! Naime, utvrđeno je da osobe koje su u detinjstvu pretrpele neki oblik zlostavljanja imaju znatno više šanse da u odraslom dobu obole od kliničke depresije. Do tih podataka su došli tako što su 3 godine analizirali 2.679 pacijenta uzrasta 18 do 75 godina iz 41 klinike u 7 španskih provincija.

Šansa od oboljevanja od depresije uvećava se kod onih osoba koje, pored doživljavanja zlostavljanja, imaju još i genetsku predispoziciju. Nedostatak BDNF gena (neurotrofni moždani faktor) i smanjena transmisija serotonina (hormona sreće) direktno povećavaju posledice zlostavljanja u detinjstvu, čime se znatno uvećavaju šanse za dobijanje depresije.

glavni_uzrok_depresije_v
Prema rečima profesorke Gutiérrez, ovo je važno otkriće jer dokazuje povezanost između gena i hormona, a pojašnjava i način na koji antidepresivi deluju, uzimajući u obzir činjenicu da se prepisuju upravo zbog načina na koji ti geni reaguju.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook