Zdravlje žene

Gledanje serija spašava živote

Gledanje serija spašava živote
Podeli dalje

Ko bi rekao da i to može da se desi: gledanje serija spašava živote!

 

Sledeći put kada vas partner ili neko od ukućana bude kritikovao da previše gledate serije, samo ih podsetite na ovaj slučaj i činjenicu da gledanje serija spašava živote – bukvalno!

(Tada) 34-godišnja Sarit Fishbaine je, upravo zahvaljujući gledanju TV serija – konkretno, gledanju Grey’s Anatomy, otkrila da ima rak dojke! Kako se to desilo?

Sarit, majka troje dece, imala je neke sumnje po pitanju kvržica u svojim dojkama, ali su je doktori razuveravali, tvrdivši da je u pitanju nagomilano mleko (u to vreme, još uvek je dojila najmlađe dete). Međutim, nakon 6 meseci, prestanka dojenja i nepovlačenja kvržica, a naročitoo nakon gledanja jedne od epizoda serije Grey’s Anatomy, Sarit je već koliko sutradan zakazala pregled, na kojem je ustanovljeno da ima treći stadijum raka dojke koji se proširio i na limfne čvorove!

gledanje_serija_spašava_živote_v(Photo: Sarit Fishbaine)

 

Nimalo obeshrabrena (ponajviše zbog dece), Sarit je ubrzo podvrgnuta hemoterapiji, zatim i mastektomiji, a zatim i zračenju. Danas, nakon svega, ova hrabra i snalažljiva žena i majka je zdrava, na putu ka rekonstruktivnoj hirurgiji i potpunom oporavku dok, ujedno, ne prestaje da razmišlja i pita se:

 

šta bi bilo da nije pogledala epizodu serije tad kad jeste?

 

Iako nije nemoguće, rak dojke u dvadesetim i tridesetim godinama nije tako lako uočiti; rano je za mamografije i često umemo da preskačemo kontrole i samopreglede. Da ne pričamo o tome kako se kvržice, naročito tokom trudnoće i u prvim mesecima nakon porođaja, lako zamene za nešto bezazleno. Ne uzimajte stvari olako i zdravo za gotovo; ne preskačite kontrole, redovno se samopregledajte i reagujte na i najmanju promenu koju primetite.

Bolje sprečiti nego lečiti.

 

Izvor


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook