Zdravlje žene

Hepatitis

Hepatitis
Podeli dalje

Hepatitis je zapaljenje jetre koje može biti izazvano mnogim stvarima – usled bakterijskih infekcija, oštećenja jetre toksinom (otrovom), napadom na jetru od strane samog imunog sistema, poremećaj metabolizma i slično. Prekomerno konzumiranje alkohola i droge, zatim nezaštićeni seks, čak i tetovaže i pirsinzi mogu izazvati hepatitis.
 

 

 

makaze i špricHepatitis je zapaljenje jetre koje može biti izazvano mnogim stvarima – usled bakterijskih infekcija, oštećenja jetre toksinom (otrovom), napadom na jetru od strane samog imunog sistema, poremećaj metabolizma i slično. Prekomerno konzumiranje alkohola i droge, zatim nezaštićeni seks, čak i tetovaže i pirsinzi mogu izazvati hepatitis.
 
Postoji pet osnovnih tipova hepatitisa, označenih kao:

–    tip A
–    tip B
–    tip C
–    tip D
–    tip E

Hepatitis tipa A i E su obično izazvani unosom kontaminirane hrane ili vode; dok tipovi B, C i D se obično javljaju kao rezultat kontakta sa zaraženim telesnim tečnostima, kod transfuzije krvi, na primer ili tokom operacije, korišćenjem kontaminiranih instrumenata. Hepatitis B se takođe prenosi i seksualnim putem. Pojedini virusi hepatitisa mogu mutirati, što znači da se vremenom menjaju i postaju sve teži za izlečenje; u nekim slučajevima, hepatitis B ili C mogu potpuno uništiti jetru i tada je neophodna transplatacija za opstanak života.    

zabrinutaMnogi ljudi sa hepatitisom imaju vrlo blage simptome ili ih nemaju uopšte, a oni su sledeći:

–    žutica (žute oči i koža)
–    tamna mokraća
–    umor
–    mučnina i povraćanje
–    bol u stomaku i proliv
–    gubitak apetita i težine
–    blaga groznica

Kada se simptomi pojave, to je obično u periodu od 15 do 180 dana nakon infekcije. Svi tipovi virusa mogu izazvati akutne bolesti sa simptomima koji mogu potrajati od nekoliko nedelja do čitave godine.     

Hepatitis predstavlja veliki zdravstveni problem, toliko rasprostranjen da postoji velika verovatnoća da se družite sa najmanje jednom osobom obolelom od nekog tipa ovog virusa, a ne znate ništa o tome. Razlog leži u činjenici da je osobama obolelim od hepatitisa lakše da nastave sa svojim životom neinformisanjem drugih o svom stanju, zbog mnogih predrasuda. Ipak, pojedini tipovi ovog virusa su zarazni i tu nastaje širi problem i moguće komplikacije, ako zaražena osoba ne koristi mere predostrožnosti, kako bi zaštitila druge.    

 

Procenjuje se da u svetu ima oko 250 miliona obolelih od hepatitisa tipa C, dok je oko 300 miliona ljudi  nosilac hepatitisa B.  
 
           

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook