Zdravlje žene

HPV virus

Podeli dalje

Simptomi HPV infekcije

Najočigledniji simptom HPV infekcije jesu kondilomi. Kondilomi se najlakše mogu opisati kao izrasline slične bradavicama. Ali kondilomi mogu biti različitih oblika, izraženo izdignuti, ravni, boje mesa ili više ružičasti, a često mogu imati i izgled karfiola. Nekada se javi samo jedan kondilom, a nekada više njih, rasprostranjenih ili grupisanih na malom prostoru. Kondilomi se mogu javiti na spoljašnjem vaginalnom delu ili u unutrašnjosti, ali i anusu, a kod muškaraca na penisu.
Na žalost, najčešće tipovi HP Virusa koji se povezuju sa nastankom različitih tipova kancera nemaju kondilome kao simptom koji bi mogao da upozori pacijenta na opasnost. Vrlo često su prekancerozna stanja prvi simptom infekcije ovim, opasnim, tipovima virusa.
HPV infekcija može mesecima biti prikrivena u organizmu pre nego pokaže neki simptom. Najčeće se HP virusi prenose seksualnim kontaktom, ali bilo kakav direktan kontakt može takođe dovesti do infekcije. Baš zbog nedostatka simptoma infekcije u velikom broju slučajeva, prenosilac HP virusa najčešće nije ni svestan da je svoju partnerku ili partnera zarazio.

 


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Redovan ginekoloski pregled je najbolja preventiva za sve viruse.Nazalost jedna sam od onih koje to bas i ne praktikuju.Pre nekako mi je otkriven HP virus.Nism imala nikakvih tegoba,nego sam na pregled otisla radi reda.Bila sam u soku,jer nista me nije bolelo,sve je bilo normalno,barem meni.jedino je sto su u obliku kondiloma pa su jasno vidljivi.

  • Ni na jednom sajtu o HPV nisam pronasla koliko dugo virus opstaje u latentno stanju pre nego sto se aktivira njegovo djestvo i dovede do prekanceroza viljivih Papa testom. Naime 18 godina sam sa jednim partnerom i ne sumnjam u njegovu vernost a ipak mi je ove godine ustanovljen CIN III + CIS i uradjena konizacija. Kondilome nisam nikad imala niti infekcije koje bi zahtevale lecenje. Nazalost u malim mestim ne rade HPV analizu tako da sam ostala uskracena za odgovor sta je izazvalo promene kod mene. Mislim da lekari moraju da budu mnogo zainteresovaniji za zdravlje svojih pacijenata. mi jesmo laici za medicinu ali tu su oni da nam otvore oci.

Facebook