Zdravlje žene

HPV virus

Podeli dalje

Kada je najbolje vreme za testiranje?

Kombinovanje PAPA testa i HPV testa se preporučuje za sve žene starije od 30 godina. Rezultati testova će lekaru jasno pokazati da li je pacijentkinja u rizičnoj grupi za razvoj kancera. U zavisnosti od rezultata, lekar se može odlučiti za dodatna ispitivanja.
Zdrav seksualni život, poznavanje partnera i stalnost partnera kao i osnovna higijena koja podrazumeva upotrebu samo svog higijenskog pribora, značajno smanjuju mogućnost HPV infekcije. Redovni ginekološki pregledi koji uključuju i PAPA test omogućuju da se HPV infekcija na vreme otkrije i preduzmu dalje mere.

 


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Redovan ginekoloski pregled je najbolja preventiva za sve viruse.Nazalost jedna sam od onih koje to bas i ne praktikuju.Pre nekako mi je otkriven HP virus.Nism imala nikakvih tegoba,nego sam na pregled otisla radi reda.Bila sam u soku,jer nista me nije bolelo,sve je bilo normalno,barem meni.jedino je sto su u obliku kondiloma pa su jasno vidljivi.

  • Ni na jednom sajtu o HPV nisam pronasla koliko dugo virus opstaje u latentno stanju pre nego sto se aktivira njegovo djestvo i dovede do prekanceroza viljivih Papa testom. Naime 18 godina sam sa jednim partnerom i ne sumnjam u njegovu vernost a ipak mi je ove godine ustanovljen CIN III + CIS i uradjena konizacija. Kondilome nisam nikad imala niti infekcije koje bi zahtevale lecenje. Nazalost u malim mestim ne rade HPV analizu tako da sam ostala uskracena za odgovor sta je izazvalo promene kod mene. Mislim da lekari moraju da budu mnogo zainteresovaniji za zdravlje svojih pacijenata. mi jesmo laici za medicinu ali tu su oni da nam otvore oci.

Facebook